En välsignelse
ProvläsBeställ recensionsexemplar
Bok i originalformat skickas ca 3 veckor före recensionsdatum. Önskar du PDF-korrektur eller har frågor kontakta mediakontakten nedan.
Du har ännu inte behörighet att beställa böcker från detta förlag. Kontakta press@bonnierforlagen.se om du vill utöka din behörighet.
Vill du beställa recensionsexemplar?
Logga inUtgivningsdag: 2009-10-14
Recensionsdag: 2009-10-14
Mediakontakt: Annelie Eldh
En välsignelse är en berättelse om de svartas första tid i Amerika − slutet av 1600-talet då slaveriet ännu inte var satt i system. En sorgesång om en mor som lämnar ifrån sig sin dotter för att rädda henne och en dotter som aldrig kan förstå varför modern offrade henne.Flickan Florens och hennes mor är slavar hos den hänsynslöse tobaksodlaren D’Ortega, som står i skuld till handelsmannen Jacob Vaark. Jacob erbjuds en slav som delbetalning och han vägrar först eftersom han avskyr handeln med människor. Till sist bestämmer han sig ändå för att ta Florens mamma, men hon vädjar till honom: Ta min dotter i stället!Florens får ett gott och vänligt hem hos Jacob Vaark och hans hustru. Där finns också två andra kvinnor, Lina, som haft en fruktansvärd tillvaro innan Jacob köpte henne av medlidande, och en ung psykiskt skadad flicka som kallas Sorg. Men moderns svek, som Florens upplever det, har gjort att längtan efter kärlek blivit ett svart hål inom henne. Vid sexton års ålder möter hon så passionen i form av en ung vacker smed. Men när Jacob dör förändras allt. Hemmet mister sin värme och trygghet, Florens kanske ska säljas och smeden avvisar henne. I djupaste förtvivlan börjar hon rista in sin historia på väggarna i huset. Slutorden i romanen är moderns där hon förklarar varför hon ville att Jacob skulle ta dottern: hon såg att Jacob betraktade flickan som en människa och inte som valuta. Och det var en välsignelse …För cirka 20 år sedan utkom Toni Morrisons storartade roman Älskade, som också handlar om en mor och en dotter men utspelas tvåhundra år senare. En välsignelse kan läsas som ett förspel till den.
”Morrisons obönhörliga berättarstil är desto mer effektiv med tanke på romanens relativt lilla format. Den fångar in läsaren och släpper inte taget förrän vid sista sidans gastkramande crescendo.”
Publishers Weekly
”Morrison skriver inte romaner i traditionell mening utan skapar närmast ett hypnotiskt tillstånd av poetisk berusning.”
USA Today
"Nobelpristagaren från 1993 tillhör de författare som får allt större betydelse med åren. Det beror på att hon återskänker USA ett förflutet som är i linje med dess framtid, blandad och brokig. ... Det som gör henne unik – och som Kerstin Hallén förmedlar väl i sin översättning – är det poetiska tilltalet och förmågan att återskapa de bortglömdas sätt att tala, se och vara."
Dagens Nyheter
"Att Toni Morrison lyckas behandla det med så påfallande konstnärlig styrka beror uppenbarligen främst på hennes medvetande om att det är både i själva språket och i fantasins hemliga kraftkällor som berättarkonsten måste hämta sin näring. Det är antagligen den mest trovärdiga förklaringen till att hon talar mer direkt till våra känslor och sinnen än de flesta romandiktare i samtiden ..."
Svenska Dagbladet
"Morrisons intensivt inlevande och mångstämmiga spegling av de skyddslösa, rättslösa kvinnornas överlevnadskrumbukter är så bra att jag gråter lite. Inte minst över allt vilt 1600-tal som är kvar i denna världen. Och för att välsignelse finns, i samma värld."
Aftonbladet
"Det är en mästerlig roman, en flodvåg av smärta och utsatthet med ett associationsrikt och sagolikt vackert språk. Varje febrigt ord är laddat av vrede, sorg och längtan." (ttttt)
Tara
"Toni Morrisons styrka är att hon förmår gestalta detta idéinnehåll sinnligt, musikaliskt och smidigt, och hon har en oöverträffad förmåga att tränga in i psyken som inte nåtts av alfabetism och som ännu kvarhåller en magisk världsbild. ... Det är en oförliknelig stämma som talar i 'En välsignelse.' Morrisons korta roman låter sig njutningsfullt läsas om och om igen."
Sydsvenska Dagbladet
" ... det som berör mest är hennes magiska förmåga till inlevelse i romanens personer. Livserfarenhet ingår här ett synnerligen lyckosamt förbund med språklig genialitet, och resultatet blir lysande romankonst."
Borås Tidning
" ... texten bärs fram av en suggestiv poetisk kraft. En mörk skildring av en mörk, kaotisk tid som ligger och tickar under vår egen nutidshistoria."
Göteborgs-Posten
"I sin nya bok väljer Toni Morrison att skildra slaveriets mekanismer så som det känns i karaktärernas inre och låter det yttre passera som historiska skuggor. ”En välsignelse” är både poesi och historielektion."
Hallands Nyheter
"Toni Morrison frammanar kaoset genom en ström av fragmentariska minnen, sinnesintryck och växlande berättarperspektiv. ... Hon berättar för läsaren om slaveriets mekanismer, hon ger en intressant historielektion och hon skriver rytmiskt och förtätat ..."
SR Kulturnytt
"Morrisons verkliga styrka ligger i hennes förmåga att fånga in läsarens i en annan själs tankebanor och att levandegöra det förflutna, både de materiella och de mentala villkoren för fyrahundra år sedan. En litterär tidsmaskin som ger oss nycklar till varför USA ser ut och fungerar som det gör idag."
Helsingborgs Dagblad
"Morrisons berättelse har allt, den är trovärdig, sann, stark, tragisk och lycklig om vartannat. ... Det är Florens kärlek som är romanens drivkraft. Eftersom hennes mamma trodde på kunskapens magi har hon fått lära sig läsa och skriva och nu tecknar hon ner sin berättelse på väggarna i ett övergivet hus. Läs den!"
Hela Hälsingland
"Morrison skriver en underbar prosa, som påminner mig mest om en fjällbäck, den porlar fram klar och okonstlad, och gnistrar med en rikedom av nyanser. Det är vackert och det berör."
Örnsköldsvik Allehanda
" 'En välsignelse' påminner mycket om Morrisons kanske mest lästa roman, 'Älskade', både till sin form och genom sin tydligt utmejslade tematik. ... den fyller på med ännu fler röster i den redan så mäktiga talkören. Morrison skriver vidare på en berättelse som aldrig blir färdigskriven så länge män niskor fortsätter att sätta sig över varandra."
Södermanlands Nyheter
"Det är en förtätad, lika kompakt som poetisk text Toni Morrison bjuder på. ... Morrison kan konsten att måla upp en miljö och tränga in i sina gestalters tankar med ett flödande, detaljrikt och suggestivt språk."
Östgöta Correspondenten
På en kompakt prosa, näst intill förtrollad av lyriska språkskär och utsökt balanserad mellan olika perspektiv, för Morrison fram denna berättelse där kärleken och sorgen går hand i hand. ... Morrison silar skickligt den amerikanska historien genom sitt sensitiva språkfilter och skulpterar gestalter som får alla gränser mellan här och där, nu och då, att suddas ut. En välsignelse är en magnifik roman."
Tidningen Kulturen
" ... på så vis borrar sig människorna och miljöerna in i mig på ett djupare plan än det intellektuella, och jag får en känsla av hur det är att leva med otryggheten och ofriheten som grund som ett påpassat och ibland jagat villebråd, helt beroende av andras välvilja."
Västerbottens Folkblad
"Romanen har många av de drag som bidragit till att göra henne till både en mycket populär författare och Nobelpristagare. ... poetiskt suggestiv, lätt att börja läsa och oerhört svår att lägga ifrån sig. ... 'En välsignelse' präglas även av hennes fenomenala hantverksskicklighet, mångsidighet och känsla för rytm, väl fångad i översättningen. Hon har skrivit ännu en, i dubbel bemärkelse, fantastisk roman."
Norra Västerbotten
"Sex berättarröster flätas samman i denna poetiska roman ... Liksom i romanen Älskade, som bidrog till att Morrison fick Nobelpriset 1993, får vi lidandet, kärleken och kampen in på huden, med ett poetiskt språk som spränger gränser, bitvis förvirrar och hela tiden berör."
Kommunalarbetaren
Detaljerad fakta
Recensionsdag: 2009-10-14 Genre: Skönlitteratur och relaterande ämnen Översättare: Kerstin Hallén Originalutgåvans titel: A mercy Originalutgåvans utgivningsår: 2008 Utmärkelser: Nobelpriset Thema-kod: Skönlitteratur: allmänt Antal sidor: 157 Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789137134246 (2009-10-14)