Bokförlaget Forum, 2022-11-17

Foto: Gabriel Liljevall

Ärlemalm avslutar sin Stockholmssvit

David Ärlemalm slog igenom 2020 med debuten Lite död runt ögonen. En bok som nominerades till Svenska deckarakademins pris. Sedan dess har de fina recensionerna avlöst varandra och nu avslutar han sin spänningsserie om Stockholms skuggsida. I januari 2023 släpps den fristående sista delen: Allt för Bodil.

David Ärlemalm:

Foto: David Ärlemalm

– Jag har levt med de här personerna i snart sex år. Det är nästan löjligt hur nära de kommit, de har blivit vänner. Så det känns lite sorgset, samtidigt som det ska bli spännande att kunna röra mig utanför de ramar som en svit sätter upp, även om böckerna går att läsa fristående.

Genom debuten blev han omedelbart ett författarnamn att räkna med. Förutom prisnomineringar fick Lite död runt ögonen strålande recensioner. I TV4 Nyhetsmorgon sades: ”Ska ni bara läsa en bok i år ska ni läsa den här.” Även andra boken Som natten fick fantastiska lovord och Svenska Dagbladet skrev: ”Den som intresserar sig för skrivande som hantverk har mycket att lära sig här”.

John Häggblom, förläggare:

– David Ärlemalm skriver med sådant oerhört driv, det går inte att sluta läsa när man väl har börjat. Dessutom får läsarna uppleva en del av samhället som flera av oss inte har så stor inblick i – och därför är det så viktigt att vi alla läser hans spänningsromaner.

I Allt för Bodil kämpar den före detta missbrukaren och biltjuven Arto vidare som ensamstående förälder, med en ambition om att hålla sig på rätt sida om lagen. Hans dotter Bodil har nu blivit 11 år och ger sig ut på allt farligare äventyr. En natt blir hon vittne till ett hemskt brott, en händelse som för henne i en livsfarlig riktning. David Ärlemalm lyckas på ett trovärdigt och målande sätt skildra Stockholms skuggsida och gestalta människors, inte minst föräldrars, kamp att finna en dräglig tillvaro för sig själv och sina barn. Ärlemalm är uppvuxen på Söder i Stockholm där böckerna till stor del utspelar sig. Flera miljöer, karaktärer och situationer är inspirerade av sådant han stött på i sitt eget liv.

David Ärlemalm:

– Under många år levde jag en sorts nattliv. Jag jobbade kväll inom vården och gick direkt ut på barerna när passet slutade. Där var det som om allt pågick i någon form av undantagstillstånd. Det hände märkliga saker med drama, småbrott och en känsla av att vad som helst väntade runt hörnet. När mitt liv tog en annan vändning, i och med familjebildning och småbarnsliv, visade det sig att de åren var en rik mylla att ösa ur.

Allt för Bodil släpps 11 januari 2023.

För recensionsexemplar och intervjuförfrågningar kontakta marie.bjork@bonnierforlagen.se.