Bokförlaget Forum, 2022-08-24

Foto: Gabriel Liljevall

Bengtsdotter är tillbaka med spänning i småstaden

Lina Bengtsdotter blev ett självklart namn inom spänningsgenren genom den prisbelönta debuten Annabelle. Efter ytterligare två böcker i samma serie kommer nu den fristående spänningsromanen Lågorna, som redan fått fint mottagande.

– Jag brinner för att skriva om den lilla orten. Om instängdheten när alla känner varandra och om de få valmöjligheter som finns att forma sitt eget liv, säger Lina Bengtsdotter som växte upp i Gullspång, där de tre första böckerna utspelar sig.

Debuten Annabelle hyllades av både läsare och kritiker och tilldelades Crimetime Specsavers Award som bästa deckardebut 2017. Annabelle blev också årets mest sålda skönlitterära debut med över 80 000 exemplar. Uppföljarna Francesca och Beatrice fick även de ett mycket fint mottagande och rättigheterna för böckerna har sålts till ett stort antal länder.

Efter succén med trilogin om Charlie Lager kommer nu en fristående suggestiv spänningsroman. I Lågorna får vi möta Vega som efter ett desperat samtal från barndomsvännen Katja återvänder till Silverbro, det lilla samhället hon lämnade för London tio år tidigare. Under uppväxten var de två oskiljaktiga, Katja med sin trasiga barndom och Vega med saknaden efter sin mamma.

Men när Vega kommer hem till Silverbro är Katja spårlöst försvunnen och tankarna går oundvikligen till Katjas moster Sofia Lo, tonåringen som försvann för mer än trettio år sedan. Vad har hänt Katja? Har de två försvinnandena någonting gemensamt och kommer Vega hitta Katja i tid, eller riskerar deras mörka hemlighet att avslöjas?

– Jag hoppas att läsarna vill följa med mig till Silverbro, en plats där unga flickor försvinner och drömmar dör, säger Lina Bengtsdotter.

Lina som är utbildad lärare i svenska och psykologi vill inspirera ungdomar till läsning och skrivande. Sedan 2018 finns ett litteraturstipendium, Bengtsdotterstipendiet – för unga skrivare, som delas ut av Gullspångs kommun.

– Jag är imponerad över hur mycket talang det finns hos de unga i Gullspång, och jag är stolt över att få vara med och uppmuntra och upptäcka dem. För mig kändes författaryrket som en onåbar dröm när jag var ung, det hade stärkt mig om det kommit någon från trakten som visar på att det kan bli verklighet, säger Lina Bengtsdotter.

BTJ om Lågorna:

Lina Bengtsdotter bygger skickligt upp en spännande dramaturgi som leder mot ett slut med många oväntade vändningar och många hemligheter kommer i dagen. Det handlar mycket om skuld och svartsjuka, liksom att skapa relationer och känslomässiga band mellan personerna. Karaktärerna skildras mycket levande, liksom miljön. Språket är rakt och enkelt med mycket dialog. En mycket välskriven roman som det är svårt att lägga ifrån sig.” (betyg 4)

Lågorna släpps 1 september.

För recensionsexemplar och intervjuförfrågningar kontakta:

Marie Lok Björk, Mediekontakt

marie.bjork@bonnierforlagen.se, +46 76 542 79 70 Mobil