Bokförlaget Forum, 2023-04-28

Foto: Gabriel Liljevall

David Ärlemalm tilldelas stipendium

Författaren David Ärlemalm tilldelas ett stipendium ur Irma och Einar Forseths kulturfond. Stiftelsens ändamål är att främja vetenskaplig forskning samt konstnärliga eller andra därmed jämförliga kulturella ändamål.

Motiveringen:

"Med driv, empati och ett eget, stilsäkert språk skildrar David Ärlemalm människor som lever i skuggorna, i en del av samhället som de flesta av oss inte ser. Det går inte att ta miste på skickligheten när det kommer till författarhantverket samtidigt som det hela tiden är tydligt att David Ärlemalm verkligen älskar den här världen och de tilltufsade, hårt kämpande människor som befolkar den. Med en gestaltning utöver det vanliga och ett absolut gehör när det kommer till replikerna, har han skapat ett alldeles eget landskap på den svenska litteraturens karta. Det är spännande romaner, men framför allt en skildring av föräldraskapets vedermödor, om människor som trots motgångar fortsätter sin kamp. Så som de flesta av oss försöker göra." Tomas Bolme

Om David Ärlemalm

David Ärlemalm är född 1975 i Stockholm, där han fortfarande bor med sin familj. Hans mycket uppmärksammade Lite död runt ögonen (2020) nominerades till bästa kriminaldebut av Svenska Deckarakademin. Även hans andra roman Som natten (2021) fick ett mycket fint mottagande. Ärlemalm har hyllats för sin förmåga att kombinera bladvändarspänning med tonsäker dialog och inkännande porträtt av utsatta människor. Hans senaste roman Allt för Bodil utkom våren 2023 och är en fristående uppföljare till debuten.

Om Allt för Bodil

Allt för Bodil kämpar den före detta missbrukaren och biltjuven Arto vidare som ensamstående förälder, med en ambition om att hålla sig på rätt sida om lagen. Hans dotter Bodil har nu blivit 11 år och ger sig ut på allt farligare äventyr. En natt blir hon vittne till ett hemskt brott, en händelse som för henne i en livsfarlig riktning. David Ärlemalm lyckas på ett trovärdigt och målande sätt skildra Stockholms skuggsida och gestalta människors, inte minst föräldrars, kamp att finna en dräglig tillvaro för sig själv och sina barn. Ärlemalm är uppvuxen på Söder i Stockholm där böckerna till stor del utspelar sig. Flera miljöer, karaktärer och situationer är inspirerade av sådant han stött på i sitt eget liv.