Bokförlaget Forum, 2022-07-19

Drömmarnas flod – perfekt läsning för din bokcirkel

Elisabet Nemert berör och underhåller med sina tankeväckande romaner. Denna gång lyfter hon frågor om människors livsvillkor och naturens helande kraft. Hennes böcker älskas av en stor publik, de två senaste, Blå längtan och Älvornas kulle, har tillsammans sålt i över 100 000 exemplar.

Drömmarnas flod utspelar sig kring millennieskiftet i Amazonas, New York och Sverige. Med passion, medmänsklighet och berättarglädje skildrar hon djupt berörande livsöden. 

Bokcirkelfrågor Drömmarnas flod

Ladda ner en pdf med frågorna

Kära läsare, här kommer några förslag på möjliga diskussionsfrågor till er bokcirkel. Och i vanlig ordning vill jag påpeka att det bara är förslag och ingenting annat.

Vi har alla våra personliga ryggsäckar, packade med egna upplevelser, erfarenheter, värderingar och livsöden och därför ser vi också olika på innehållet i en bok. Och det är väl dessa våra olikheter och synsätt som berikar och fördjupar en diskussion. Så mycket nöje!

  1. Mahatma Gandhis bevingade ord, ”Det finns tillräckligt för alla våra behov. Men inte för en enda mans girighet,” löper som en röd tråd genom Drömmarnas flod. Har ni själva några exempel på hur girighetens förödande effekter har påverkat er och/eller oss alla?
  2. När vi möter en person för första gången tar det cirka nittio sekunder för oss att bilda nittio procent av den uppfattning vi får om den personen. Det här märkliga beteendet är helt nödvändigt för att vi människor ska kunna bringa ordning i det kaos som vår omvärld annars skulle vara. Det är vårt sätt att skapa ordning. Men det här beteendet har ju sina brister och fallgropar. I Drömmarnas flod blir Noha på mer än ett sätt medveten om hur vi ser på och värderar våra medmänniskor utifrån det yttre skalet istället för att se till en människas inre egenskaper. Kan ni ge några exempel på det? Och har ni själva missbedömt en person ni mött, positivt eller negativt, eller har ni själva råkat ut för att ha blivit placerade i ”fel fack”?
  3. Nohas färd på floden Eridanus är bara en av de resor han gör under sin tid i Amazonas. Hans inre resa är betydligt med smärtsam och omvälvande. Hur vill ni beskriva den?
  4. Kärlekens pris. I sin naiva tillit hade Kassandra varit övertygad om att det pris vi betalar för kärleken aldrig kan bli för högt. Men hon ändrade åsikt, varför? Och vad tycker ni, kan priset för kärleken bli för högt?
  5. I Drömmarnas flod tar jag upp det amerikanska uttrycket ”White privilege” och vad det står för. Hur definierar ni det uttrycket och vad innebär det? Har ni själva upplevt eller kommit i kontakt med dess yttringar och konsekvenser?
  6. Krig, klimatförändringar, svält, förtryck och fattigdom har drivit många miljoner människor på flykt. Vilken bild, vilken uppfattning har vi i vårt kollektiva medvetande om dessa flyktingar? Utifrån vilka så kallade ”etablerade sanningar” bedömer vi de här människorna? I Drömmarnas flod får vi lära känna Maria Månsdotter, en av de cirka 1,2 miljoner svenskar som vid artonhundratalets slut emigrerade till Amerika. Vid sekelskiftet bodde var femte svensk i Nordamerika. Vilken bild, vilken uppfattning tror ni att bättre bemedlade svenskar här hemma hade om dessa emigranter?
  7. I alla mina böcker har djur en viktig och central roll och Drömmarnas flod är inget undantag. I boken får vi möta den sagolika rosa floddelfinen Manannan, den ljuvliga hunden Charlie och den magiska jaguaren Astiz. I allt snabbare takt får vi nu ta del av nya forskningsrön som alla visar hur stor intelligens, rikt känsloliv och nedärvd kunskap våra vänner djuren har. Det länder till eftertanke gällande hur vi behandlar dessa våra vänner. Vad tycker ni om mina djur, fyller de sin plats i berättelsen? Och har ni själva några historier som ni vill dela med er om dessa våra fyrfota, flygande eller simmande vänner.
  8. Drömmarnas flod utspelar sig i nutid, åren 2000 till 2001. Läraren och miljökämpen Ferreira hävdar i boken att Amazonas regnskog inom en tjugoårsperiod löper risk att nå sin ”tipping point. I dag hävdar många forskare att regnskogen har passerat denna ödesdigra punkt. Vad innebär det och vilka konsekvenser kommer det i så fall att få?

Foto: Kate Gabor

Mina kära läsande vänner, jag önskar er många intressanta och givande diskussioner. Och jag måste säga att jag är mycket nyfiken på vad ni kommer att ta upp i era samtal.

Många hälsningar,

Elisabet Nemert