Bokförlaget Forum, 2019-07-10

Foto: Ola Kjelbye

Fyra decennier med kommissarie Brunetti

Nu finns Donna Leons tjugonde Venedigbaserade deckare på svenska: Ett högt pris. Kommissarie Brunetti ger sig ut på spaning in i det mytomspunna Venedigs mörkaste vrår. Han finner en historia som sträcker sig årtionden bakåt i tiden – och inrymmer allt från kärlek och lögner till fusk och bedrägeri.

Opera inspirerar till mordintriger

Donna Leon är en musikälskare av stora mått – alltid på språng mot närmaste opera. Något som drar henne runt i världen. Och opera letar sig in hennes böcker. Intrigerna, atmosfären… Ofta från Cosi fan tutte, som av någon anledning tycks lånas ut till mordintriger regelbundet, trots att det är en opera där ingen egentligen dör.

"En legosoldat i litteratur"

Amerikanskfödda Donna Leon blev redan som ung en världsresenär.  Efter universitetsstudier reste hon med en klasskamrat till Rom, förälskade sig omedelbart i Italien, och stannade där i ett år. Tiden efter följde av ett flackade runt i världen som lärare i engelsk litteratur, med Jane Austen som specialitet – en ”legosoldat i litteratur”, som hon själv uttrycker det. Hon undervisade i Schweiz, Kina, Iran, Saudiarabien – och Venedig.

Prisbelönt författare

1981 slog hon sig ned för gott i Venedig. Och började sedan skriva böcker – som älskas av läsare världen över – med samma kommissarie i huvudrollen: Guido Brunetti. En varmhjärtad och finurlig, intelligent polis som kämpar mot kriminalitet, korruption och våld. Hans förmåga att lösa komplicerade fall är dock på något vis av sekundär betydelse: det är honom och hans familj som läsarna älskar. Brunetti är som en kär man gärna återkommer till.

Inte heller har hon fått kritik för de brutala gärningar hon beskriver. Läsarna går med på alla mord – utom en enda gång. "När jag dödade en golden retriever, då fick jag två arga brev från brittiska kvinnor!"

Sagt om tidigare Brunetti-deckare

"Intrigen är skickligt uppbyggd" Svenska Dagbladet

"… skarpsinnig, gripande och aktuell" Litteraturmagasinet

"… en oavlåtligt spännande, såväl mänskligt som politiskt väsentlig roman, där realistiskt skildrade människoöden framträder i relief" Göteborgs-Posten

Läs mer om Donna Donna här.