Bokförlaget Forum, 2023-06-14

Foto: Emelie Asplund

Kalle Lind och Henrik Jutbring skriver om Galenskaparna och After Shave

Kalle Lind har tidigare gett ut biografier om Hasse och Tage och Karl Gerhard. Nu skriver han biografin om Galenskaparna och After Shave tillsammans med forskaren och GAS-experten Henrik Jutbring. I september utkommer boken Galenskaparna och After Shave – Ogräset i den svenska underhållningsrabatten.

Kalle Lind och Henrik Jutbring skriver den första biografin som täcker Galenskaparna och After Shaves hela produktion. Den omfattande och djuplodande boken berättar om gruppens kreativa process och deras unika bidrag till svensk humor. Varje del av gruppens karriär sätts under lupp. Boken ger en inblick bakom kulisserna och sätter bland annat fokus på gruppdynamik, meningsskiljaktigheter, entreprenörskap och gruppens ständiga strävan framåt. Mycket hittills oberättat kommer fram.

Upprinnelsen till biografin var ett försynt brev från Henrik Jutbring till GAS primus motor Claes Eriksson i mars 2020, med en fråga om signaturmelodin till En himla många program. Henrik fick ett långt och trevligt svar och kunde inte låta bli att ställa fler frågor som i sin tur ledde till ett omfattande grävande i medie– och teaterarkiv. När Henrik vände sig till Bokförlaget Forum med sitt omfattande material visste förlagets publicistiska chef, Martin Ransgart, att Kalle Lind var rätt person att koppla in. Kalle som tidigare porträtterat flera av Sveriges mest populära underhållare tackade ja till uppdraget att skriva biografin om Galenskaparna och After Shave tillsammans med Henrik Jutbring.

Foto: Emelie Asplund

Kalle Lind:

– Det har varit väldigt lustfyllt att skriva boken. Man får gräva ner sig i en ”Herrans massa skōj”. Det är ett privilegium och det är roligt och spännande. Dels att erinra sig saker, dels att upptäcka saker på nytt. Det är också roligt att ställa frågor som ”hur kom det här till?” och ”hur tänkte ni här?. Lustfyllt är ordet.

2022 firade Galenskaparna och After Shave 40 år som humorgrupp. Sedan grupperna slog sina påsar ihop 1982 har de tagit den svenska underhållningsbranschen med storm. Macken, Leif och En himla många program är milstolpar i den svenska nöjeshistorien. Gruppen har skapat sin alldeles egna nisch, med en fot i det folkliga och en i det absurda.

Henrik Jutbring:

Boken bygger både på citat från den tid det begav sig och på många nya intervjuer med gruppmedlemmar och andra viktiga personer så som musiker och tidigare medskôjare.

Foto: Emelie Asplund

Henrik Jutbrings önskan är att boken ska väcka en aptit hos läsarna så att de vill se GAS-produktionerna på nytt och förhoppningsvis upptäcka nya detaljer eller vinklar. Han önskar att boken läses parallellt med att produktionerna beses.

Boken Galenskaparna och After Shave – Ogräset i den svenska underhållningsrabatten är skriven av Kalle Lind och Henrik Jutbring och ges ut på Bokförlaget Forum den 29 september.

Kalle Lind kallar sig diversearbetare i kulturbranschen. Han är bland annat verksam som tidningskrönikör, kulturjournalist, underhållare och poddare (Snedtänkt, A du!, Della Morta).

Henrik Jutbring har ett långt förflutet i olika roller inom nöjeslivet i Göteborg. Han har bidragit till tillkomsten av musikfestivalen Way out west och är forskarutbildad på Handelshögskolan i Göteborg.

Galenskaparna bildades 1978 av Anders Eriksson, Claes Eriksson och Kerstin Granlund. After Shave bildades 1979 av Jan Rippe, Knut Agnred, Per Fritzell och Peter Rangmar (1956-1997). 1982 bildades gruppen Galenskaparna och After Shave.

Pressbilder och bokomslag finns att ladda ner här.