Bokförlaget Forum, 2023-03-03

Foto: Gabriel Liljevall

Lisa Röstlund nomineras till Guldspaden 2022

Nu har man presenterat nomineringarna till Guldspaden 2022, det prestigefyllda pris som delas ut i åtta klasser av Föreningen Grävande Journalister. Journalisten och författaren Lisa Röstlund nomineras för sin bok Skogslandet – en granskning.

Om Guldspaden

Guldspaden delas ut av Föreningen Grävande Journalister till ”de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistisk avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen ska vara ett originalarbete, självständigt genomförd”.

Om Lisa Röstlund

Lisa Röstlund arbetar som grävande reporter på Dagens Nyheter. Hon har tidigare bland annat granskat Lundin Oil, högerextrema grupper, klimatkompensation och konsulterna på Karolinska. Om det senare skrev hon tillsammans Anna Gustafsson boken Konsulterna som nominerades till Guldspaden och Stora Journalistpriset. Boken Skogslandet – en granskning är en utveckling och fördjupning av de flertal artiklar hon skrivit om ämnet i Dagens Nyheter. Lisa har tidigare belönats med  Ludvig Nordström-priset 2023 för sin bok.

Om boken

I skogslandet Sverige pågår en kamp. Biologer larmar: de sista riktiga skogarna försvinner – snart återstår bara hyggen och plantager. Skogsbolag och andra forskare säger tvärtom: vi har aldrig haft så mycket skog som nu. Och mitt i brinnande klimat och biologisk mångfaldskris är man djupt oense om hur skogen ska användas för att bäst möta den.

När journalisten Lisa Röstlund granskar en av vår tids ödesfrågor kliver hon ned i skyttegravarna och blottar konsekvenserna av motsättningarna. Hon finner hemliga dokument och möter rädda människor som bara vågar uttala sig anonymt, men också de som väljer att prata öppet.

Om unika skogar som huggs ned. Om livsformer som riskerar att försvinna. Om allvarliga hot mellan grannar. Om välrenommerade forskare som mobbas ut. Och om vetenskapsmän som deltar när industrin smider planer om förändrade sätt att mäta. Granskningen vävs in i hennes vardag och väcker svåra frågor.

Sagt om boken

"Boken är värd ett stort genomslag. Det skulle bidra till ett uppvaknande hos många medborgare." Aftonbladet

"Den som vill uppleva hur det känns att sticka in huvudet i ett getingbo ska läsa Lisa Röstlunds reportagebok Skogslandet." Dala-Demokraaten

"Röstlunds bok borde skapa en mental skogsbrand i hela Sverige. Det är dags att vända blad." Smålands-Posten