Bokförlaget Forum, 2022-11-25

Foto: Gabriel Liljevall

Lisa Röstlund prisas för sin bok Skogslandet

Journalisten och författaren Lisa Röstlund tilldelas Ludvig Nordström-priset 2023 för sin bok Skogslandet – en granskning. Prisutdelning sker i Härnösand den 21 februari 2023. Prissumman är på 15.000 kronor.

Foto: Gabriel Liljevall

Motiveringen lyder:

"I sin senaste bok Skogslandet granskar journalisten Lisa Röstlund skogslandet Sverige och de strider som finns i samhället angående synen på skogen och dess roll i samhället, klimatet och ekonomin. När hon granskar en av vår tids ödesfrågor kliver hon ned i skyttegravarna och blottar konsekvenser av kriget. Men trots svåra frågor så håller hon fast i sitt uppdrag som grävande journalist och belyser frågan om skogens värde och skogsindustrins påverkan från flera olika sidor och perspektiv. Vi ser att Lisa verkar i Ludvig Nordströms anda genom att skildra människor i landet som talar om och upplever sig för små för att ta kampen mot de stora bolagen, människor som påverkas i sin vardag av de konflikter som pågår kring den svenska skogen och hur detta väcker många svåra frågor."

Om priset

Priset premierar lovande och företrädesvis unga novellförfattare respektive journalister. Det speglar på så sätt Ludvig Nordströms bästa genrer, novellen och reportaget. Priset ska således vartannat år delas ut till en novellist, och vartannat år till en journalist (två eller flera), som verkar i Ludvig Nordströms anda. Läs mer om priset här.

Om Lisa Röstlund

Lisa Röstlund arbetar som grävande reporter på Dagens Nyheter. Hon har tidigare bland annat granskat Lundin Oil, högerextrema grupper, klimatkompensation och konsulterna på Karolinska. Om det senare skrev hon tillsammans Anna Gustafsson boken Konsulterna som nominerades till Guldspaden och Stora Journalistpriset. Boken Skogslandet – en granskning är en utveckling och fördjupning av de flertal artiklar hon skrivit om ämnet i Dagens Nyheter.

Om boken

I skogslandet Sverige pågår en kamp. Biologer larmar: de sista riktiga skogarna försvinner – snart återstår bara hyggen och plantager. Skogsbolag och andra forskare säger tvärtom: vi har aldrig haft så mycket skog som nu. Och mitt i brinnande klimat och biologisk mångfaldskris är man djupt oense om hur skogen ska användas för att bäst möta den.

När journalisten Lisa Röstlund granskar en av vår tids ödesfrågor kliver hon ned i skyttegravarna och blottar konsekvenserna av motsättningarna. Hon finner hemliga dokument och möter rädda människor som bara vågar uttala sig anonymt, men också de som väljer att prata öppet.

Om unika skogar som huggs ned. Om livsformer som riskerar att försvinna. Om allvarliga hot mellan grannar. Om välrenommerade forskare som mobbas ut. Och om vetenskapsmän som deltar när industrin smider planer om förändrade sätt att mäta. Granskningen vävs in i hennes vardag och väcker svåra frågor.

Sagt om boken

"Boken är värd ett stort genomslag. Det skulle bidra till ett uppvaknande hos många medborgare." Aftonbladet

"Den som vill uppleva hur det känns att sticka in huvudet i ett getingbo ska läsa Lisa Röstlunds reportagebok Skogslandet." Dala-Demokraaten

"Röstlunds bok borde skapa en mental skogsbrand i hela Sverige. Det är dags att vända blad." Smålands-Posten