Bokförlaget Forum, 2018-09-03

Foto: Peter Knutson

Marika Carlsson högaktuell med drabbande och personlig bok om uppväxten

Samma vecka som riksdagsvalet släpper komikern Marika Carlsson sin personliga berättelse. ”Såna som du ska inte va här” är en historia om dagens Sverige. Om rasism, utanförskap och gemenskap, om modet att både fatta obekväma beslut och att våga ta emot den stora kärleken.

– Boken handlar om mina tre krig som jag fört och hur jag vunnit slagen. Första kriget handlade om att hitta sig själv, som adopterad från Etiopien, i ett land där jag ständigt hamnade i utanförskap på grund av rasism och förtryck. Hur hanterar man att bli kallad för ”negerjävel” när man är sju år? Hur hittar man sig själv i ett land där inte alla vill ha en? De andra krigen var mer inre krig, att hantera min religiösa uppväxt med en gudsfruktan och en kyrka som satte sina klor i mig. När jag frigjorde mig från pingstkyrkan insåg jag att jag var homosexuell, det blev mitt sista krig, men jag vågade inte ta den striden förrän jag var 40 år, säger Marika.

Korad till Årets kvinnliga komiker två gånger

Marika Carlsson är en av våra mest uppskattade komiker och har korats till Årets kvinnliga komiker två gånger på Svenska Standupgalan. Hon har varit värd för QX-galan, gjort kritikerrosade turnéer, lett ”Marika i P4” och medverkat i flertalet TV-program som till exempel ”Bäst i Test”, ”RAW” och ”Parlamentet”. År 2012 var hon värd i Sommar i P1. I somras har hon turnerat flitigt med Diggiloo-turnén. Men de som är vana vid att se Marika locka till skratt kommer också att få ta del av en annan sida i boken.

– Jag är allvarligare, bär på mer mörker och har kämpat mer än vad många kanske har förstått. I boken jagar jag inte skratt utan är mer ärlig om vad jag har varit med om, hur jag har slagits och kämpat för min överlevnad och för att hitta mig själv. Jag berättar också hur humorn har räddat mig och gett mig det syre och den näring jag har behövt för att överleva. Förhoppningsvis lär man sig något när man läst min bok, och har man en inskränkt person i sin närhet så skulle det förvåna mig om de är lika inskränkta när de läst boken, säger hon.

”Såna som du ska inte va här” av Marika Carlsson utkommer onsdag 5 september.
Marie Björk, Mediekontakt: marie.bjork@bonnierforlagen.se
+46 8 696 80 00 Växel
+46 76 542 79 70 Mobil