Bokförlaget Forum, 2024-02-27

Foto: Gabriel Liljevall

Marja Grill nomineras till Guldspaden 2023

Journalisten och författaren Marja Grill finns bland de nominerade till det prestigefyllda journalistpriset Guldspaden 2023. Hon nomineras tillsammans med, Sarah Ibrahim, Sara Cosat och SVT Nyheter för De bortförda barnen. Prismottagarna presenteras på Grävseminariet i Gävle den 22–23 mars.

Om Marja Grill

Foto: Gabriel Liljevall

Marja Grill är grävande reporter på SVT Nyheters grävnav. Hon står bakom flera prisbelönta dokumentärer och har tidigare belönats med Guldspaden 2021 för Fallet Sofie om familjehemsplacerade barns brist på rättigheter.

I flera år har hon följt barn och ungdomar som varit i samhällets vård. På SiS-hem, i familjehem eller på HVB. Barn och unga som har missbruksproblem, självskadebeteenden eller som levt med hedersförtryck. Hennes senaste dokumentär De inlåsta hedersflickorna (SVT 2022), har nominerats till flera priser och vann ”Best research and investigative” på filmfestivalen Angeles Docs i USA.

I april 2024 utkommer Marja Grill med sin nya bok Varför dog John Walter? En granskning av de nya barnhemmen.

Femårige John hittas druknad i en å utanför det tillfälliga hem där socialtjänsten har placerat honom, HVB-hemmet Prästgården i Hagfors. Trots alla varningssignaler så brister rutinerna. Endast iklädd blöja smiter han ut och är snabbt förbi de trasiga grindarna. Han försvinner och hittas senare död. Hur kunde det få hända? Det här är berättelsen om John Walter och om hur samhället svek honom. Närmare 30 000 barn lever utplacerade hos någon annan än sina föräldrar i Sverige, och granskningen av hans öde blir en karta över det som inte fungerar i svensk barnavård idag. Vad behöver ändras för att alla barn ska få den trygghet de har rätt till?