Bokförlaget Forum, 2020-07-13

Foto: Gabriel Liljevall

Mattias Edvardsson aktuell med Goda Grannar medverkar i Pocketpodden

En dramatisk bilolycka på den lugna villagatan blir början på raset. För var det verkligen en olycka? Vartefter vi får titta in bakom häckar och köksgardiner hos Mattias Edvardssons Goda grannar visar det sig att hemligheterna och hållhakarna bara blir fler och fler. I Pocketpodden berättar Mattias hur han befolkar sina romaner – gärna med alldeles vanligt osympatiska personer – och om sin egen grannskräck. Lisa Tallroth leder podden.  Lyssna på Pocketpodden.

Författaren till En helt vanlig familj

Mattias Edvardsson är författare och gymnasielärare i svenska och psykologi. 2018 fick han sitt stora internationella genombrott med spänningsromanen En helt vanlig familj. Den är översatt till trettiotre språk och har älskats av både kritiker och läsare. Mattias bor med sin familj i Löddeköpinge utanför Lund. 

Om  Goda Grannar

Mattias Edvardsson och Lisa Tallroth

Goda grannar är en psykologisk spänningsroman om faran med att komma sina grannar alltför nära. Den vänder och vrider på vår uppfattning om trygghet, och skildrar den hårfina gränsen mellan rätt och fel. Hur väl känner du dina grannar? Och vad händer när hotet flyttar in i ditt eget hem?

Micke och Bianca flyttar till ett fridfullt villakvarter som verkar perfekt för dem och deras två barn. Men allt eftersom de lär känna sina nya grannar kommer obehaget krypande. 

På samma gata bor Jacqueline, en före detta fotomodell som har svårt att styra rätt i tillvaron, och hennes son Fabian som inte riktigt är som andra barn. I området bor även Ola. Han kämpar med sitt mående efter ett överfallsrån och blir allt mer besatt av att bevara tryggheten i villaidyllen. Och så pensionärerna Gun-Britt och Åke som övervakar vartenda steg som grannarna tar. 

När Bianca blir påkörd utanför sitt hus verkar det först röra sig om en tragisk olycka. Men medan hon kämpar för sitt liv på sjukhuset växer tvivlet hos polisen och bland de boende i kvarteret. Micke har alltid trott på rättvisan. Men tänk om det krävs våld för att den ska segra? 

Sagt om Goda grannar

”Detta är en mångbottnad, välskriven historia om skuld och unga kvinnors utsatthet. Jag är fast från första sidan, Edvardsson är en mästare på att skildra psykologiska drivkrafter. Sommarens stora snackis!” Amelia (betyg 5 av 5)

"Utan att egentligen vara rafflande är En helt vanlig familj oavbrutet spännande i turbulensen kring den sönderfallande familjens avslöjade hemligheter. Är inget som det verkar vara? Mattias Edvardsson har skrivit ett djupt gripande psykologisk thriller, med många bottnar, många frågor och med svar som överraskar." Smålandsposten

”Det här är en riktig bladvändare ... Perfekt läsning på stranden.” Aftonbladet Söndag

”Edvardssons bok må handla om ett brott men är också väldigt mycket en bok om både föräldraskap och om hur människor kan prövas i sina roller när en misstänkt inte längre är en främling. Hur långt är man egentligen beredd att gå för att skydda ’det man har’.” Blekinge Läns Tidning

”... det är oavbrutet nagelbitande spännande ... Mattias Edvardsson skriver helt enkelt med ett psykologiskt driv som imponerar. Gestaltningen är så trovärdig att det är som om en nära vän vore med i historien. Intrigen är också så skickligt upplagd att man inte förrän på de sista sidorna får reda på hur allt gick till och då blir man verkligen överraskad på alla plan.” Norra Skåne

Foto: Gabriel Liljevall