Bokförlaget Forum, 2024-05-14

Foto: Gabriel Liljevall

Ny bokserie av Netflixhyllade Mattias Edvardsson

Med romanen En helt vanlig familj gjorde Mattias Edvardsson dubbel succé; översatt till 36 språk och en hyllad Netflix-serie. Nu skriver han för första gången en hel spänningsserie. Den 26 augusti kommer Gravglänta, första delen i Brottsplats Söderslätt.

Efter en rad uppskattade, fristående spänningsromaner sjösätter Mattias Edvardsson nu ett större projekt. I serien Brottsplats Söderslätt kommer läsaren att få följa polisassistent Gunni Hilding och hennes kollegor i Trelleborgs polisdistrikt.

Mattias Edvardsson:

Foto: Gabriel Liljevall

– En serie ger mig möjlighet att bygga både långa och korta bågar genom berättelsen. Jag är väldigt intresserad av karaktärernas relationer och de psykologiska aspekterna, men den här gången har jag mer närmat mig en klassisk polisdeckare, med ledtrådar, villospår och jakten på en gärningsman.

Natursköna Söderslätt

Spänningsserien utspelar sig på natursköna Söderslätt, den sydligaste delen av Skåne. Här finns de stora vidderna som störtar sig i havet, böljande åkrar, pilevallar och djupa bokskogar. Huvudkaraktären Gunni Hilding är en ung polis som tvivlar starkt på om hon har valt rätt yrke.

Mattias Edvardsson:

– Jag ville gärna skriva om en empatisk, lite försiktig polis som drabbas hårt av de hemskheter hon möter i sitt yrkesliv. Gunni är absolut ingen supersnut som kan se runt hörn. Hon är som folk är mest, mer Svensktoppen och cola än opera och whisky.

Tragedi i idyllisk sommarort

Den första delen, Gravglänta, utspelar sig under den heta VM-sommaren 1994. Det svenska landslagets framgångar i USA har idag blivit ett kollektivt minne. I Edvardssons roman sammanfaller den legendariska matchen mot Ryssland med en tragedi som kommer att kasta långa skuggor över den idylliska sommarorten Beddingestrand.

Andra delen i Brottsplats Söderslätt är planerad att ges sommaren 2025.

Om Mattias

Mattias Edvardsson, född 1977, är författare på heltid sedan 2019. Dessförinnan var han också gymnasielärare i svenska och psykologi. Han debuterade på Bokförlaget Forum 2016 med En nästan sann historia. I den sk Lundasviten ingår också En helt vanlig familj (2018), Goda grannar (2020), En familjetragedi (2021) och Lova mig tystnad (2023). Med En helt vanlig familj fick Edvardsson ett stort internationellt genombrott. Den är översatt till trettiotre språk och har också gjort succé som serie på Netflix.

Mattias Edvardsson har sjungit i punkband och varit tränare för ett fotbollslag i div 3. Han bor med sin familj i Löddeköpinge utanför Lund.

Gravglänta har utgivningsdag 26 augusti 2024.

Recensionsexemplar, PDF och intervjuförfrågningar:

Marie Jungsand, marie.jungsand@bonnierforlagen.se