Bokförlaget Forum, 2024-01-22

Foto: Les Kaner

Ny fängslande serie av Danmarks deckardrottning

Den bästsäljande författaren Katrine Engberg har sålt över 1 miljon böcker världen över. Nu är hon aktuell med en ny deckarserie med temat flykt och förskjutning. Den första boken Det brinnande bladet är inspirerad av författarens egen familjehistoria, där hennes farföräldrar år 1943 tvingades fly från Danmark till Sverige, samtidigt som hennes farmor var gravid med hennes pappa. Även hennes svågers flykt från Iran har gett inspiration till boken, kriminalberättelsen är dock helt fiktiv.

Katrine Engberg:

– I Det brinnande bladet finns det – förutom en nutida kriminalhistoria - ett historiskt spår från andra världskriget. Det är en mörk del av vår historia, som fortfarande ligger nära i tiden, och teman som flykt och förträngning är tyvärr lika aktuella nu som då. Jag är bekymrad över de trauman vi människor tillfogas tidigt i livet, som är för smärtsamma för att vi verkligen ska kunna relatera till dem och därför bara lägga dem på en hylla. Med karaktären Liv har jag letat tillbaka i min egen historia, till en för mig utmanande tid.

Obehagliga omständigheter tvingar brottsutredaren Liv Jensen att lämna sitt jobb i Ålborg och flytta till Köpenhamn. Hon flyttar in i ett källarrum hos pensionären Jan Leon och hans vuxna dotter. I väntan på ett jobb på mordroteln börjar hon frilansa som privatdetektiv och tillbringar dagarna med att utreda försäkringsbedrägerier. Som en tjänst tittar hon på ett fall, hennes gamla vän och mentor Petter Bohm har ett cold case, där en kulturjournalist mördades i sitt hem tre år tidigare.

För att lösa fallet och få karriären på fötter igen måste Liv återvända till Jyllands västkust och ett av de mörkaste kapitlen i Danmarks historia.

Styrkan finns i språket, miljöskildringarna, de mycket trovärdiga karaktärerna. Och i att mästerligt, utan nödlösningar, koppla ihop alla lösa ändar. Helhetsbetyg: 4.
BTJ

"Engberg är en av Danmarks bästa spänningsförfattare." BERLINGSKE

Engberg är en sann historieberättare.” POLITIKEN

"En stark story med psykologisk nerv från den danska kriminallitteraturens första dam."  NRK

Katrine Engberg är född och uppvuxen i Köpenhamn. Båda hennes föräldrar var akademiker och hennes barndomshem var fyllt av böcker. Ändå valde hon att gå sin egen väg och utbildade sig till dansare, koreograf och regissör. Hon har både medverkat i och regisserat musikaler, och hon regisserade flera av de danska bidragen till Eurovision Song Contest och Melodifestivalen i Danmark. Hon debuterade som författare med Krokodilväktaren (2016), som fick strålande recensioner och låg högst upp på svenska topplistor i flera månader.