Bokförlaget Forum, 2023-03-21

Tema: Cosy crime

Mysdeckare, cosy crime, rysmys – kärt barn har många namn. Här är tre nya böcker som sömlöst kombinerar mys och humor med mysterier och spänning. Katarina Bivald tar med oss till Frankrike i den andra fristående deckaren om Berit Gardner, Christoffer Holst drar in oss i mörka mysterier i olika turistpärlor och Carin Hjulström är tillbaka med nya mord i idylliska Säbyholm.

Döden på Château des Livres av Katarina Bivald

Ett franskt slott, god mat, vin och litteratur – den här skrivarkursen har allt, till och med ett verkligt dödsfall!

Berit Gardner är i Frankrike för att undervisa på en skrivarkurs, men saker och ting går inte riktigt som planerat när en författarkol­lega mördas mitt framför ögonen på henne. Kommissarie Roche vid Lyonpolisen får händerna fulla med ett helt slott fyllt av misstänkta – som alla är fast beslutna att utnyttja mordutredningen för att göra research till sina böcker.

Berit Gardner har sina egna skäl till att försöka lösa mordet. Hon måste rädda skrivarkursen, även om det innebär att jaga en mördare som när som helst kan slå till igen. Kanske är det tur att kommissarie Ian Ahmed är på semester i trakten.

För Berit och Ian blir det en kamp mot klockan bland den franska sommarens böljande vinfält, med doften av rosmarin och lavendel i luften. Och för Berit Gardner står mer på spel än någonsin.

Döden på Château des Livres är den andra fristående deckaren om den svensk-engelska författaren Berit Gardner som löser mord när hon borde skriva böcker.

Utkommer 4 april

Om Katarina Bivald

Foto: Gabriel Liljevall

Katarina Bivald gjorde internationell succé med sin debutroman Läsarna i Broken Wheel rekommenderar som såldes till 29 länder, låg på New York Times bästsäljarlista och prisades som Årets debut på den franska litterära festivalen Saint-Maur en Poche. Katarina Bivald bor i Stockholm med sin hund och sina böcker. Lyon är en av hennes absoluta favoritstäder – men hon är inte lika förtjust i den franska korven andouillette.

En dyrbar fångst av Christoffer Holst

När tidningen hon startat läggs ner bestämmer sig Louise Collins för att gå in i sin fars hotellimperium – som expanderar och ska etablera sig i små turistorter.

Louises syster Lina har inte levt samma glamourösa liv. Hon är resultatet av en affär deras pappa hade och har aldrig accepterats av familjen. När mannen som driver butiken bredvid Linas delikatessbutik på Södermalm dör, kommer det fram att han haft ett parallellt yrke som privatdetektiv. Lina kan inte motstå att utforska hans klienter.

Louise åker till Vadstena för att öppna det nya hotellet. Där visas det om den flicka som försvann från landsvägen kort därifrån. Det dröjer inte länge förrän båda systrarna dras in i fallet …

En dyrbar fångst är den första delen i en charmig mysdeckarserie med mörka mysterier.

Läs en intervju med Christoffer.

Utkommer 4 maj

Om Christoffer Holst

Foto: Gabriel Liljevall

Christoffer Holst debuterade 2015 med Mitt hjärta går på. En rolig och rörande historia, berättad från två unga killars perspektivDet stora genombrottet och succén kom sedan med den omåttligt populära serien om Cilla Storm och den första delen Söta röda sommardrömmar. I maj är han aktuell med En dyrbar fångst – den första boken i den nya serien Morden längs kartan.  Christoffer Holst har blivit ett känt ansikte i mysdeckargenren och är sedan 2018 general för Feelgoodfestivalen. När han inte skriver har han ett brinnande intresse för vingårdar och att laga mat. Han är bosatt i Stockholm.

Med döden som gäst av Carin Hjulström

Stjärnskådespelerskan Siri Ehrensvärd och hennes brorson Anton driver plantskolan i idylliska byn Säbyholm. Sommarsäsongen tar sin början när Upplands-Bros rikaste man bjuder in hela bygden till invigningen av en lyxig eventlokal, inrymd i en lada intill Mälaren. Samma lada som kommunen lovat byborna att få som hembygdsgård.

Morgonen efter kalas hittas en ung man död i ett dike. Lokalpoliserna Olle och Rita får utredningen på sitt bord och som vanligt dras även Siri in.

Anton har alltid undrat vad som hände hans föräldrar när de försvann på Kilimanjaro för drygt tjugo år sedan. Han och flickvännen Cecilia vill ta reda på mer och beger sig i denna fjärde bok i serien till Tanzania, där bilden av vad som hände sakta växer fram.

Med döden som gäst är den fjärde delen i serien Säbyholms gröna fingrar.

Utkommer 15 maj

Om Carin Hjulström

Foto: Gabriel Liljevall

Carin Hjulström är författare, journalist och programledare. Hon har vunnit både stora och trogna läsarskaror till sina varma, humoristiska och mycket mänskliga berättelser som sträcker sig från feelgood och brutala politiska mord till barn- och faktaböcker