Bokförlaget Forum, 2023-03-10

Tema: Sanna berättelser

De ger oss en brutal verklighet och det som pågår runt om oss. Sanna berättelser om samhällsproblem och människoöden vi kan ta lärdom av. Här tipsar vi om fyra nya böcker där den röda tråden är våld i olika former – historier som alla är lika aktuella.

Journalisten Emil Arvidson lyfter i Svensk gangsterrap hiphopmusiken i sitt fulla sammanhang. Jessica Macdowall vill med En våldsam kärlek ge inblick i våld, medberoende, skam, skuld och den svåra kampen för att finna en väg ut.

Carina Bergfeldt skildrar i En bra dag att dö fängelsepastorn Jim Brazzils historia och vilka lärdomar vi kan ta tillvara på. Vi får även ta del av Anders Karlsens historia i Satan från Borlänge, från uppväxten till livet som den beryktade Satan och därefter kampen för att komma bort från droger, våld och brott.

Böckerna

Svensk gangsterrap av Emil Arvidson

Den svenska rapscenen kastades in i ett mörker när Einár, en av landets största artister, brutalt skjöts ihjäl. Svensk gangsterrap är en berättelse om mordet och dess konsekvenser och on den nya svenska hiphopgeneration som växt upp nära det ökande gängvåldet. Hur gick det till när rappande tonåringar började beskriva landets största politiska fråga inifrån? Kan man älska musiken på samma gång som man tar avstånd från det våld den är förknippad med? Följ artisterna som toppar listor medan de sitter på häkten och LVU-hem och verkar i ett alldeles eget ekosystem av producenter, managers, fans och konton på sociala medier.

 

En våldsam kärlek av Jessica MacDowall

I En våldsam kärlek får vi följa med när Jessica möter Sebastian på sin bästa väns bröllop. Hon blir omedelbart förälskad. Han är snygg, smart och framgångsrik. Han får henne att skratta och hon känner sig åtrådd. Snart blir de sambor, gifter sig och får barn, samtidigt som Jessicas karriär som tv-producent tar fart. Det går fort – kanske alltför fort. De är det perfekta paret, men bakom den tjusiga fasaden går livet överstyr.

Jessica MacDowall blottar en spiral av våld, medberoende, skam och skuld, och berättar hudlöst om kampen för att finna en väg ut, inte minst för barnens skull. Allt i ett samhälle där bevisbördan ligger på offret och inte på förövaren. En våldsam kärlek är ett starkt vittnesmål om män som slår och kvinnor som inte vågar gå.

Provläs

En bra dag att dö av Carina Bergfeldt

En bra dag att dö – Vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet är en reportagebok om livets stora frågor – död och sorg, men också kärlek, försoning och hopp. Här skildrar journalisten Carina Bergfeldt fängelsepastor Jim Brazzils ovanliga historia, ett oförglömligt möte som också fick henne att förstå sig själv och sina egna erfarenheter bättre.

I sitt hus på landsbygden i Texas delar Jim med sig av sina unika livsvisdomar om död och sorg, men också om kärlek, försoning och hopp. Den här gången är Jim själv den döende mannen, redo för sin sista bekännelse. Och det är Carina Bergfeldt som fått förtroendet att lyssna. Resultatet blev en reportagebok som innehåller tröstrika och livsfilosofiska budskap om död, sorg, förlåtelse och kärlek.

Satan från Borlänge av Anders Karlsén och Miguel Guerrero

"Smeknamnet Satan var inget jag aspirerade på eller själv var med att forma. Tvärtom, det tog ett bra tag innan jag förstod att andra kallade mig det bakom min rygg. Det var inte mina fiender som myntade öknamnet utan mina egna vänner. Till och med de som stod mig nära, de personer jag var beredd att dö eller döda för, levde i skräck för mig."

"Sluta aldrig hämnas." Det var länge en helig princip för Anders Karlsen och han förlät aldrig några oförrätter. Hans egna vänner kallade honom Satan. Genom sin gränslöshet gjorde han kometkarriär i den undre världen som ökänd knarklangare och indrivare. Han kom att bli mentor åt gänget Familjen som härjade i Dalarna på 1990- och 2000-talet.

En annan av Satans principer var "håll tyst om dina brott". Men nu berättar Anders rått och naket om tiden som en av Sveriges mest fruktade brottslingar.  I  Satan från Borlänge får vi ta del av hans liv, från uppväxten hos morföräldrarna till livet som den beryktade Satan och därefter kampen för att komma bort från droger, våld och brott.

Läsprov