Bokförlaget Forum, 2020-09-17

Foto: David Loftus, Fredrik Strandberg

Uje Brandelius översätter världssuccé: Pojken, mullvaden, räven och hästen

Fenomenboken Pojken, mullvaden, räven och hästen  av Charlie Mackesy är en makalös succé. Den kom som från ingenstans och är nu, med långt över miljonen sålda böcker i Storbritannien på mindre än ett år, den bok som någonsin haft flest förstaplaceringar på The Sunday Times försäljningstopplista och är dessutom en av årets tio mest sålda tryckta vuxenböcker i USA. Nu kommer den äntligen på svenska – i översättning av Uje Brandelius.

När succéboken Pojken, mullvaden, räven och hästen nu äntligen kommer på svenska är det i översättning av Uje Brandelius som därmed också debuterar som litterär översättare.

Uje Brandelius:

– Det var jättesvårt och jättekul att översätta, och oväntat kreativt. Svårt för att boken är så fåordig, nästan som poesi, och då blir varje ord så viktigt – det gäller att välja exakt rätt. Men jag är ganska van vid det eftersom jag skrivit låttexter hela mitt liv och det kräver samma noggrannhet.

Pojken, mullvaden, räven och hästen är en vardagsfilosofisk tankebok, en modern fabel och en hjärtevärmande berättelse om vänskap och gemenskap. Författaren tillika illustratören Charlie Mackesy tar oss med på en stillsam promenad där fyra vänner diskuterar vad som är viktigt i livet på riktigt: Vad är mod? När är du lycklig? Och finns det något problem som inte blir lite bättre av att äta tårta? Bokens illustrationer och visdomsord har blivit ett nätfenomen och delats hundratusentals gånger. Charlie Mackesy själv beskriver boken som ”en källa till hopp i osäkra tider”.

”Den enda bok du behöver”

Uje Brandelius:

– Första gången jag läste den kände jag ärligt talat att den var lite banal. Var snäll och kärleksfull, typ. Men efter att ha läst den några gånger så insåg jag hur modigt det är att göra en bok om det allra mest självklara: att världen blir en bättre plats om vi är snälla och kärleksfulla. Och efter att ha arbetat med översättningen så känner jag att det är den enda bok du behöver. Särskilt om du blivit lite stukad av livet, säger Uje Brandelius.

Pojken, mullvaden, räven och hästen utkommer 28 oktober.

Uje Brandelius är musiker och textförfattare. Han nominerades till Augustpriset för Årets svenska barn- och ungdomsbok 2018 och tilldelades 2017 års Evert Taube-stipendium av SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare) för sin förmåga att blanda fantasifull lyrik och vardaglig prosa.