Bokförlaget Forum, 2022-09-01

Foto: Niclas Vestefjell

Viveca Sten nomineras till Årets svenska deckarförfattare

Viveca Sten nomineras till Årets svenska deckarförfattare 2022. Utmärkelsen delas ut av BookBeat under Crimetime-festivalen på Bokmässan den 24 september.

Priset är helt datadrivet och baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från bokaktuella svenska deckarförfattare har varit under det senaste året.

Så avgörs vem som koras till Årets svenska deckarförfattare:

Precis som föregående år har BookBeat sammanställt miljontals timmar av konsumtionsdata från hundratusentals användare. För att kvala in ska författaren ha släppt minst en deckare under de senaste tolv månaderna (tidsperioden september 2021-augusti 2022), men data kommer samlas in fram till veckan innan priset delas ut.

Övriga nominerade är Emelie Schepp, Pascal Engman, Sofie Sarenbrant, Mari Jungstedt och Camilla Grebe.

Om Viveca Sten

Viveca Sten är en av Sveriges mest populära deckarförfattare. Hon debuterade 2008 med kriminalromanen I de lugnaste vatten och har sedan dess gett ut ytterligare tio böcker i serien Morden i Sandhamn. Hennes böcker är översatta till ett otal språk och har filmatiserats för tv och sänts över hela världen. Hon har dessutom skrivit flera fackböcker, en kokbok och en rysartrilogi för barn med sin dotter, Camilla Sten.

Sina vintrar tillbringar Viveca i Åre, vilket inspirerat henne till den nya spänningsserien Åremorden. Den första delen, Offermakaren, utkom 2020 och fick ett enastående mottagande av både kritiker och läsare. 2021 kom uppföljaren Dalskuggan som även den blev en formidabel succé. Del tre, Botgöraren, släpps hösten 2022.

Botgörare

Strax före påsk hittas affärskvinnan Charlotte Wretlind brutalt mördad i sin svit på Copperhill Mountain Lodge i Åre. Paniken sprider sig i trakten och Daniel Lindskog och hans kollega Hanna Ahlander tar sig omedelbart an fallet. Det visar sig att offret har kopplingar till Storliens berömda högfjällshotell, en anrik men nergången skidanläggning som sedan många år förlorat sin forna glans.

Daniel har börjat gå i terapi för att hantera ilskan som ställer till det i hans relationer, Hanna försöker förgäves hålla reda på sitt känsloliv. Tillsammans leds de in i en vindlande utredning kantad av trasiga relationer, svåra konflikter och plågsamma barndomsminnen.