Bokförlaget Forum, 2021-09-01

Foto: Niclas Vestefjell

Viveca Sten nomineras till Årets svenska deckarförfattare

Viveca Sten är en av de författare som nomineras till Årets svenska deckarförfattare 2021. Utmärkelsen delas ut av BookBeat under Crimetime-festivalen på Bokmässan den 25 september.

Priset är helt datadrivet och baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste deckarna från bokaktuella svenska deckarförfattare har varit under det senaste året.

Så avgörs vem som koras till Årets svenska deckarförfattare:

Precis som föregående två har BookBeat sammanställt miljontals timmar av konsumtionsdata från hundratusentals användare. För att kvala in ska författaren ha utkommit med minst en deckare under de senaste tolv månaderna (tidsperioden september 2020–augusti 2021), men data kommer samlas in fram till veckan innan att priset delas ut. Nytt för i år är att även betyget för böckernas uppläsning räknas in.

Om Viveca Sten

Viveca Sten är en av Sveriges mest populära deckarförfattare. Hennes tio böcker i serien om Morden i Sandhamn är översatta till en mängd språk och har även filmatiserats för tv. I oktober följer Viveca Sten upp med andra delen av den nya spänningsserien som utspelar sig i Åre med omnejd.

Om Dalskuggan

Det är sportlov i Åre när ett illa tilltygat lik hittas en bit utanför byn. Offret har inga kända fiender och Årepolisen står rådlös. Hanna Ahlander är kvar på sitt vikariat men hoppas på en fast tjänst. Hennes kollega Daniel Lindskog slits mellan familjen och arbetet. Samtidigt har en frikyrklig sekt fått starkt fäste i de isolerade byarna nära norska gränsen. Den unga Rebecka drömmer om att tjäna Gud som trofast pastorshustru, men hon blir mer och mer utsatt och isolerad. Ingen tar hennes parti och snart fruktar hon för sitt liv. När nya hemligheter avslöjas börjar en allt mörkare historia nystas upp. Hanna och Daniel dras in i en komplicerad utredning som handlar om att överleva – till varje pris.

Om Offermakaren

Just när skidsäsongen börjat i Åre hittas ett lik i en av liftarna. Kroppen är stelfrusen med läppar som smalnat av kylan. Mycket pekar på ett mord. Daniel Lindskog är inspektör vid Årepolisen och nybliven pappa. Hanna Ahlander har flytt till Åre efter att ha blivit dumpad och tvingats lämna sitt jobb på Citypolisen i Stockholm. Snart blir de båda två avgörande i utredningen kring den döda. Snön yr, temperaturen sjunker och allt fler svävar i livsfara. Hur många måste offras innan sanningen uppdagas?