Bokförlaget Forum, 2022-11-15

Foto: Niclas Vestefjell

Viveca Stens succéböcker Åremorden ska bli tv-serie på Viaplay

Viveca Steens succéböcker Åremorden är Viaplays nya stora dramasatsning i sex delar. Tv-serien baseras på de två första böckerna Offermakaren och Dalskuggan. Vi får följa polisduon Hanna Ahlander och Daniel Lindskog som löser brott i den jämtländska fjällvärlden. Inspelningen går av stapeln under våren 2023 och förväntas ha premiär på Viaplay under hösten 2024. Joakim Eliasson står för regi och Gidfors och Jimmy Lindgren för manus. Produktionen är ett samarbete med SF Studios.

– Detta kriminaldrama utstrålar kvalité och hantverkarna bakom och framför kameran utgör inga undantag, säger Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på Viaplay Group, i ett pressmeddelande.

I Tv-seriens centrum står poliserna Daniel Lindskog och Hanna Ahlander. Hanna är citypolisen i Stockholm som enbart lever för sitt jobb. Hennes värld rasar när hon stängs av från sitt arbete och dumpas av sin sambo. Hon flyr till systerns semesterbostad i Åre. När en ung kvinna försvinner under Luciaaftons iskalla natt kan hon inte låta bli att börja nysta i fallet. Den underbemannade lokala polisstationen leds av den även privat pressade polisen Daniel Lindskog. Motvilligt tar han hjälp av Hanna.  Den stora frågan är om de kan lita på varandra?

Foto: Niclas Vestefjell

Viveca Sten, författare och exekutiv producent: i ett pressmeddelande:

– Jag är så glad över att mina nya favoritkaraktärer Hanna och Daniel har tagit sig in i läsarnas hjärtan. Att det nu blir en serie på Viaplay känns otroligt roligt! När jag började skriva våren 2020 – som ett resultat av att bli kvar i Åre pga Corona-pandemin ­– vågade jag inte föreställa mig att böckerna så snart skulle komma till liv även på vita duken. Jag hoppas och tror att Åremorden ska bli en lika framgångsrik tv-serie som Morden i Sandhamn och ser särskilt fram emot att medverka som exekutiv producent.

Viveca Steens är en av Skandinaviens största och mest lästa deckarförfattare. Hennes böcker har sålts i över sju miljoner exemplar, de ges ut i fler än fyrtio länder och filmatiseringarna av hennes populära serie Morden i Sandhamn har nått nästan hundra miljoner tv-tittare över hela världen. Viveca tillbringar sina vintrar i Åre, vilket har inspirerat henne till den nya spänningsserien Åremorden. Den tredje boken i serien Botgöraren har nyligen kommit ut.

Om Offermakaren

Skidsäsongen har precis börjat i Åre när ett lik hittas i en av liftarna. Kroppen är stelfrusen, huden blåvit och läpparna har smalnat av kylan. Skräcken för att en mördare går lös sprider sig i bygden. Daniel Lindskog är inspektör vid Årepolisen och nybliven pappa, han kämpar med sin relation och tvivlar ibland på sitt temperament. Hanna Ahlander har flytt till Åre för att slicka såren efter en tuff separation. Dessutom har hon precis tvingats lämna sitt jobb på polisen i Stockholm på grund av en konflikt. Snart blir Daniel och Hanna avgörande i utredningen kring det hänsynslösa mordet. Snön yr, temperaturen sjunker och allt fler svävar i livsfara. Jakten på den brutala mördaren blir en kamp mot klockan som drabbar alla inblandade hårt.

Om Dalskuggan

Det är sportlov i Åre när ett illa tilltygat lik hittas en bit utanför byn. Offret visar sig vara en före detta slalomstjärna, en lokal hjälte utan kända fiender, och Årepolisen står rådlös. Hanna Ahlander är kvar på sitt vikariat och hoppas på en fast tjänst. Inuti ömmar såren från barndomen och hennes gamla liv i Stockholm. Hennes kollega Daniel Lindskog slits mellan familjen och arbetet och försöker hålla sitt humör i schack under den hårda pressen att lösa fallet. Samtidigt bedriver en frikyrklig sekt sin verksamhet i de isolerade byarna nära norska gränsen. Den unga Rebecka drömmer om att tjäna Gud som trofast pastorshustru, men hon blir mer och mer ensam och utsatt. Ingen tar hennes parti och snart fruktar hon för sitt liv. När nya hemligheter avslöjas börjar en allt mörkare historia nystas upp. Hanna och Daniel dras in i en komplicerad utredning som handlar om kontroll och överlevnad – till varje pris.

Om Botgöraren

Strax före påsk hittas affärskvinnan Charlotte Wretlind brutalt mördad i sin svit på ett av Åres mest exklusiva hotell. Paniken sprider sig i trakten och Daniel Lindskog och hans kollega Hanna Ahlander tar sig omedelbart an fallet. Det visar sig att offret har kopplingar till Storliens berömda högfjällshotell, en anrik men nergången skidanläggning som sedan många år förlorat sin glans. Daniel har börjat gå i terapi för att hantera ilskan som ställer till det i hans relationer. Hanna försöker förgäves hålla reda på sitt känsloliv. Tillsammans leds de in i en vindlande utredning kantad av trasiga relationer, svåra konflikter och plågsamma barndomsminnen.