Montignacmetoden för barn och tonåringar

Författare: Michel Montignac

Utgivningsdag: 2005-03-09
Recensionsdag: 2005-03-09

Mediakontakt: Bonnierförlagens Press

Över hela världen blir barn och ungdomar allt tjockare. Enligt Michel Montignac kommer 25 % av Europas barn att vara överviktiga om tio år om vi inte ändrar våra mat- och levnadsvanor. I Montignacmetoden för barn och tonåringar förklarar han varför fetma har blivit ett så stort problem och visar hur man kan avhjälpa problemet       Han börjar med att utreda hur man definierar fetma hos barn med hjälp av BMI. Sedan går han igenom riskerna med och orsakerna till att barn blir överviktiga. Montignac menar att den främsta orsaken inte alls är stillasittande framför TV och dator utan hyperinsulinemi, dvs förhöjda nivåer av hormonet insulin, en ämnesomsättningsrubbning som leder till övervikt.        Liksom i sina tidigare böcker understryker han vikten av att äta mat med lågt glykemiskt index, att undvika socker och att äta mindre mättat fett. Men här är kostråden speciellt inriktade på barn. (Dessutom finns det två kapitel där han redogör för vad de blivande föräldrarna bör äta före barnets tillkomst och vad som är bra mat för den gravida mamman.)       För spädbarn är bröstmjölk den ideala kosten. Den innehåller all den näring barnet behöver och ger ett viktigt skydd mot exempelvis allergier. Modersmjölksersättning är inte att rekommendera eftersom den innehåller för mycket näring och får barnet att växa för fort. Montignac är även kritisk till komjölk, eftersom den höjer kolhydraternas GI vilket ger flera oönskade effekter.        När barnet sedan ska vänjas vid vanlig mat ska man ge det grönsaker i puréform och sedan successivt bygga på med kött, fisk och ägg. Fett är viktigt, men socker, salt och mjölmat bör undvikas.       Montignac fortsätter med att ge kostråd till barn i olika åldrar fram till puberteten. De flesta barn äter alldeles för mycket industritillverkad mat och får därmed i sig för mycket socker och fel sorts fett. I den här boken får misströstande föräldrar förslag på alternativ. Frukost-, lunch- och middagstips varvas med fakta om den aktuella fasen som barnet är inne i. Det viktigaste budskapet är: Barn ska inte äta mindre, bara bättre!

Michel Montignac har blivit värdsberömd genom sina teorier om kost och hälsa. Hans tidigare böcker – Jag äter, alltså blir jag smal, Jag äter – och förblir smal samt Montignacs bästa recept – har alla sålts i stora upplagor runt hela världen.

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2005-03-09 Översättare: Louise Thulin Originalutgåvans titel: Prévenir et combattre l'obésité chez l'enfant avec la Méthode Montignac Originalutgåvans utgivningsår: 2003 Antal sidor: 234 Mått: 161 x 235 x 21 mm Vikt: 565 g Format (utgivningsdatum): Kartonnage, 9789137123332 (2005-03-09)

Fler böcker av författaren

Montignacmetoden för barn och tonåringar

Författare: Michel Montignac

Utgivningsdag: 2005-03-09
Recensionsdag: 2005-03-09

Mediakontakt: Bonnierförlagens Press

Över hela världen blir barn och ungdomar allt tjockare. Enligt Michel Montignac kommer 25 % av Europas barn att vara överviktiga om tio år om vi inte ändrar våra mat- och levnadsvanor. I Montignacmetoden för barn och tonåringar förklarar han varför fetma har blivit ett så stort problem och visar hur man kan avhjälpa problemet       Han börjar med att utreda hur man definierar fetma hos barn med hjälp av BMI. Sedan går han igenom riskerna med och orsakerna till att barn blir överviktiga. Montignac menar att den främsta orsaken inte alls är stillasittande framför TV och dator utan hyperinsulinemi, dvs förhöjda nivåer av hormonet insulin, en ämnesomsättningsrubbning som leder till övervikt.        Liksom i sina tidigare böcker understryker han vikten av att äta mat med lågt glykemiskt index, att undvika socker och att äta mindre mättat fett. Men här är kostråden speciellt inriktade på barn. (Dessutom finns det två kapitel där han redogör för vad de blivande föräldrarna bör äta före barnets tillkomst och vad som är bra mat för den gravida mamman.)       För spädbarn är bröstmjölk den ideala kosten. Den innehåller all den näring barnet behöver och ger ett viktigt skydd mot exempelvis allergier. Modersmjölksersättning är inte att rekommendera eftersom den innehåller för mycket näring och får barnet att växa för fort. Montignac är även kritisk till komjölk, eftersom den höjer kolhydraternas GI vilket ger flera oönskade effekter.        När barnet sedan ska vänjas vid vanlig mat ska man ge det grönsaker i puréform och sedan successivt bygga på med kött, fisk och ägg. Fett är viktigt, men socker, salt och mjölmat bör undvikas.       Montignac fortsätter med att ge kostråd till barn i olika åldrar fram till puberteten. De flesta barn äter alldeles för mycket industritillverkad mat och får därmed i sig för mycket socker och fel sorts fett. I den här boken får misströstande föräldrar förslag på alternativ. Frukost-, lunch- och middagstips varvas med fakta om den aktuella fasen som barnet är inne i. Det viktigaste budskapet är: Barn ska inte äta mindre, bara bättre!

Michel Montignac har blivit värdsberömd genom sina teorier om kost och hälsa. Hans tidigare böcker – Jag äter, alltså blir jag smal, Jag äter – och förblir smal samt Montignacs bästa recept – har alla sålts i stora upplagor runt hela världen.

Ladda ner omslag

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2005-03-09 Översättare: Louise Thulin Originalutgåvans titel: Prévenir et combattre l'obésité chez l'enfant avec la Méthode Montignac Originalutgåvans utgivningsår: 2003 Antal sidor: 234 Mått: 161 x 235 x 21 mm Vikt: 565 g Format (utgivningsdatum): Kartonnage, 9789137123332 (2005-03-09)

Fler böcker av författaren

Sök bland våra böcker och författare

Sök bland våra böcker och författare