Bokförlaget Forum, 2018-10-26

Foto: Thron Ullberg

Anders de la Motte nomineras till Svenska deckarakademins pris

Anders de la Mottes Vintereld nomineras till Årets bästa svenska kriminalroman 2018. Svenska deckarakademins pris tillkännages på deckarbiblioteket i Eskilstuna den 25 november.

Vintereld

"Ett dödsfall och ett arv leder till en historia många år tillbaka i tiden, då en ung människa dödades i en brand på en dansbana i en skånsk semesterby. Långsamt grävs sanningen fram, med många överraskningar, i en bok med en fängslande miljö- och personskildring."

De två tidigare fristående delar nominerades också

Vintereld är den tredje fristående delen i Anders de la Mottes hyllade romanserie som utspelar sig på den skånska landsbygden. De två tidigare delarna, Slutet på sommaren och Höstdåd, har båda nominerats till Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman.

Anders de la Motte är född och uppvuxen i Billesholm på den skånska landsbygden. Innan han blev författare arbetade han som polis och säkerhetschef. Hans böcker har rosats av kritikerna och översatts till nästan trettio språk. Thrillern Geim utsågs av Svenska Deckarakademin till bästa deckardebut 2010, och thrillern UltiMatum tilldelades Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2015.

Om vinterelden som gav ärr som aldrig bleknat

Lucianatten 1987 brinner en dansbana i en skånsk stugby ner till grunden. En ung kvinna dör i lågorna, och i polisutredningen som följer ställs vänner mot varandra, förtroenden sviks och familjer splittras innan en ung mordbrännare till sist erkänner. Trettio år senare ärver Laura Aulin den nedgångna stugbyn av sin faster. För första gången sedan branden återvänder hon nu till trakten. Hon hoppas att fasterns begravning ska bli ett tillfälle att läka såren och återknyta banden med de gamla vännerna. Men hennes närvaro rör upp både bitterhet och ilska, och när nya bränder anläggs blir stämningen fientlig. Samtidigt börjar Laura ana att fastern kommit något på spåren före sin död, och hon tvingas ifrågasätta allt hon minns om den tragiska lucianatten.

Nominerade på andra förlag:

Carin Gerhardsen: Det som göms i snö, Bookmark
Stina Jackson: Silvervägen, Albert Bonniers Förlag
Håkan Nesser: De vänsterhäntas förening, Albert Bonniers Förlag
Anders Roslund: Tre timmar, Piratförlaget
Sharon Bolton: Hantverkaren, Modernista
Jo Nesbø: Macbeth, Wahlström & Widstrand
Thomas Mullen: Darktown, Historisk Media
Leïla Slimani: Vaggvisa, Natur & Kultur