Bokförlaget Forum, 2020-11-06

Foto: Peter Knutson

Björn Skifs om sitt liv som artist och scengångare

En av Sveriges absolut största underhållare, Björn Skifs, släpper nu sina memoarer med titeln Mitt liv som scengångare. Han har gjort karriär som sångare i och utanför Sverige och blivit folkkär här hemma som skådespelare, programledare och showartist med en av vårt lands mest beundrade sångröster.

Nu berättar Björn Skifs historien om sin makalösa karriär. Från barndomen i Vansbro till tiden som popstjärna i Slam Creepers på sextiotalet, bildandet av bandet Blåblus och det internationella genombrottet med USA-ettan ”Hooked on a Feeling”.

Från julkalender, melodifestivaler och olika sketchprogram i TV till krogshower på Hamburger Börs och Tyrol. Från SPÖK! på Maximteatern via BadRock och ”Kryzz” till filmsuccéerna Strul och Drömkåken.

Från musikaler på Cirkus och Oscars till tvåtusentalets stora arenashower. Björn berättar också öppenhjärtigt och gripande om sitt privatliv. Om den vanliga människan bakom affischnamnet, långt från strålkastarljuset.

Mitt liv som scengångare är skriven tillsammans med författaren och journalisten Petter Karlsson. Björn Skifs är även aktuell med julsingeln (Christmas Eve) After Midnight, skriven av Peter Kvint som släpps samma dag som boken, den 13 november.

Utdrag från boken:

Bitar ur mitt liv

Vad har bulgariska punkare gemensamt med kanadensiska baseballspelare och tvättbjörnar i yttre rymden? Svar: ”Hooked on a feeling”. Jag är löjligt stolt över hur den låten lyckats ta sig in i de mest besynnerliga hörn av vår moderna kultur. Att den har lyckats gå hem i så olika typer av läger. Jag kan lite då och då höra mig själv dyka upp i de märkligaste sammanhang – i tv-serier som ”Ally McBeal”, i långfilmer som Tarantinos Reservoir Dogs och Marvels Guardians of the Galaxy, som kampsång för basebollaget Toronto Blue Jays och dessutom i diverse reklamsammanhang över världen. Det är verkligen en blandad kompott. I skrivande stund är den också en av endast fyra låtar inspelade på sjuttiotalet från Warner Musics jättekatalog som har strömmats närmare 350 miljoner gånger på Spotify. De övriga är Led Zeppelins ”Stairway to heaven”, Eagles ”Hotel California” och Fleetwood Macs ”Go your own way”. Det är utan tvekan den mest exklusiva klubb jag någonsin tillhört. Ja, man kan sannerligen inte klaga på ”Hooked on a feeling” och dess framfart genom åren.

Boken Mitt liv som scengångare kommer ut den 13 november. I januari 2021 utkommer den även som ljudbok – inläst av Björn Skifs själv.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund • Presskontakt, • 0733 338840• magdalena@highlandpr.se