Bokförlaget Forum, 2023-02-14

Foto: Kajsa Göransson

Carina Bergfeldt bokaktuell med En bra dag att dö

En bra dag att dö – Vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet är en reportagebok om livets stora frågor, död och sorg, men också kärlek, försoning och hopp. Här skildrar journalisten Carina Bergfeldt fängelsepastor Jim Brazzils ovanliga historia, ett oförglömligt möte som också fick henne att förstå sig själv och sina egna erfarenheter bättre.

Carina Bergfeldt:

– Jag hade ingen aning om hur mycket det skulle förändra mitt eget liv att skriva om Jims. Genom att berätta hans ovanliga livshistoria försökte jag förstå mig själv och mina erfarenheter. Hur kan man se på sitt liv? Hur ska man kunna förlåta och acceptera? Och vilken dag är egentligen en bra dag att dö?

Foto: Pontus Orre

Hon möter den amerikanska fängelsepastorn för första gången redan 2014 när hon som journalist arbetar med en artikelserie med titeln En vecka med döden för Aftonbladet. Jim Brazzil berättar hur han hela 276 gånger suttit i dödens väntrum och lyssnat på bekännelser i elfte timmen – den dödsdömdas sista stund, när allt väller upp och man måste berätta.

Carina Bergfeldt:

– Jag kunde inte sluta tänka på honom, en man som fått bära många hemligheter och skänka tröst, men även själv brutit löften och orsakat andra smärta. Tiden gick och jag visste att han måste bli en bok. Jag ville få fram vad han har lärt sig om döden, och framför allt livet, av dem han mött.

Så hon åker tillbaka till Texas och de tillbringar två veckor tillsammans. I sitt hus på landsbygden i Texas delar Jim med sig av sina unika livsvisdomar om död och sorg, men också om kärlek, försoning och hopp. Den här gången är Jim själv den döende mannen, redo för sin sista bekännelse. Och det är Carina Bergfeldt som fått förtroendet att lyssna. Resultatet blev En bra dag att dö – Vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet, en reportagebok som innehåller tröstrika och livsfilosofiska budskap om död, sorg, förlåtelse och kärlek.

Jennie Sjögren, förläggare:

– Carina Bergfeldt har en oerhört skarp penna och ett absolut gehör för sin publik. Den här berättelsen kommer att beröra brett, lika mycket för det unika livsödet som för Carinas säkra sätt att med tydligt personligt anslag navigera igenom bokens starka teman.

Carina Bergfeldt är journalist, författare och programledare. Hon har fått Stora Journalistpriset i kategorin Årets Berättare och utsetts till Årets stilist av tidningen Journalisten. Hon var en uppskattad skribent i Aftonbladet innan hon blev SVT:s USA-korrespondent. Numera leder hon sin egen talkshow. Dessutom har Carina skrivit flera kriminalromaner och reportageböcker som sålts till ett femtontal länder.

En bra dag att dö – Vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet har recensionsdag 3 april.

Pressbilder och omslag finns att ladda hem på webbplatsen.

För recensionsexemplar och intervjuförfrågningar kontakta marie.bjork@bonnierforlagen.se