Bokförlaget Forum, 2020-10-09

Där kräftorna sjunger av Delia Owens Årets Bok 2020

Där kräftorna sjunger av Delia Owens utnämndes efter en rekordomröstning till Årets Bok 2020. Årets Bok är litteraturpriset där vinnaren röstas fram av läsarna. Tolv böcker nominerades under våren av Bonniers Bokklubbars erfarna litteraturredaktörer, och mellan den 28 april och 6 september kunde läsarna rösta på sin favorit. Det är första gången en översatt bok tilldelas utmärkelsen. De tre böcker som läsarna gav flest röster är: Där kräftorna sjunger av Delia Owens Brevvännerna av Eli Åhman Owetz och Ödesmark av Stina Jackson.

Delia Owens, författare till Där kräftorna sjunger:

Foto: Dawn Marie Tucker

– Jag är otroligt glad och tacksam att så många av er har läst Där kräftorna sjunger! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att miljontals människor världen över skulle ta Kyas historia till sina hjärtan. Jag har spenderat större delen av mitt liv på avlägsna platser och under många, många år har jag känt mig ensam. Nu känns det som jag har massor av vänner, däribland er! Tusen tack för äran att ni röstat fram Där kräftorna sjunger till Årets Bok 2020.

Petra Nuhma, marknads- och PR-specialist Bonniers Bokklubbar:

– Det känns otrolig kul att Årets Bok har fått sin första utländska vinnare! Det var en riktigt fin uppställning nominerade böcker, och Där kräftorna sjunger är en unik och rörande roman vilket läsarna bevisligen håller med om. Årets Bok firar femårsjubileum och har året till ära nått ett nytt rekord i antal röster, med en rejäl ökning sett till tidigare år. Det är väldigt roligt att se sådant stort engagemang trots att det varit ett minst sagt annorlunda år och allt kring Årets Bok skett helt digitalt.

150 000 sålda exemplar

Där kräftorna sjunger låg på New York Times bästsäljarlista i över ett år, var den bok som sålde mest i USA 2019 och har blivit en fenomentitel världen över. Delia Owens internationella bästsäljare gör nu även succé i Sverige. Där kräftorna sjunger har i samtliga format sålt 150 000 exemplar sedan den kom ut i slutet av april. Där kräftorna sjunger är en berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris.

Historien bakom succén

Där kräftorna sjunger blev en ”snackis” i USA och hittade sina läsare genom rekommendationer och boktips – bland annat av Reese Witherspoons bokklubb Hello Sunshine som utsåg den till månadens bok. Det finns indikationer att Reese Witherspoons produktionsbolag kommer att filmatisera boken.

"Att skriva en roman är för mig som att rida ut genom grinden och upp bland bergen. Man bara ger sig iväg utan att riktigt veta var man kommer att hamna."

Delia Owens är zoologen och forskaren som skrev förra årets mest sålda bok i USA. Hon har blivit publicerad i flera vetenskapsmagasin och varit medförfattare till tre internationellt framgångsrika fackböcker. Delia Owens har under stora delar av sin karriär ägnat sig åt att studera hyenor, lejon och elefanter i södra Afrika. Och trots att berättelsen är fiktion berättar Owens i New York Times att hon utgått från sina egna erfarenheter.

"När jag observerade lejon, bruna hyenor och elefanter i det vilda blev jag fascinerad av hur mycket deras sociala beteenden påminner om våra. Dessa grupper med honor utvecklades förstås evolutionärt tack vare att det är fördelaktigt för överlevnaden, som att klara sig från rovdjur."

Om boken

Översättning Cecilia Berglund Barklem

Kya Clark växer upp i våtmarken utanför en liten by vid North Carolinas kust. Familjen har inte mycket pengar, tillvaron är svår och en efter en ger sig hennes familjemedlemmar av. Kya är bara ett barn men tvingas överleva i den öde våtmarken helt ensam, isolerad från omvärlden och med bara fiskmåsar som vänner. Byborna börjar snart sprida elaka rykten om henne, de kallar henne ”Träskflickan” och utsätter henne för kränkningar under flera år.

När Chase Andrews, stadens talangfulla quarterback och en riktig svärmorsdröm, hittas död i närheten av Kyas hem blir hon omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Vad polisen och byborna inte vet är att Kya är långt ifrån den obildade enstöring som de tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Där kräftorna sjunger är på samma gång en skrämmande skildring av gruppmentalitet i ett litet samhälle och en storslagen hyllning till naturen och till att våga gå sin egen väg. Finns som inbunden, e-bok och ljudbok.

Sagt om boken

"Där kräftorna sjunger av romandebuterande amerikanska Delia Owens är en av årets bästa böcker. Det kan jag skriva under på! Det är en sådan där bok som bara sprider sig, som alla bara måste läsa. Och det med rätta." Marie Magnusson, Smålandsposten

”Så golvad av Delia Owens Där kräftorna sjunger. Jag tror aldrig att jag läst en roman som bjudit på så mycket – ett helt briljant och gediget hantverk! En berättelse om ensamhet och utsatthet växer till en otroligt vacker kärlekshistoria som växlar över till en magnifik kriminalgåta. Läs, bara läs!” Kristina Ohlsson

"Från första sidan är jag fast, fängslad och fascinerad. Handlingen kommer direkt och språket är ljuvligt och jag njuter under läsningen." Agneta Norrgård, P4 Västernorrland

"Succéboken Där kräftorna sjunger är i närkontakt med naturen. Jag dras med direkt och sträckläser den naturrika skildringen av överlevaren Kyas liv i träskmarken utmed North Carolinas kust." Kulturnytt, SR P4

"Debuten som ägt topplistorna i USA är värd alla ovationer. En fantastisk historia som berör på flera plan. Den 70-åriga författaren har samma fingertoppskänsla för växternas liv som för mänskliga relationer och kan dessutom bygga en smart intrig." Tara

"Det är uppfriskande med romaner som inte kan placeras i ett fack. Owens debut har element av feelgood och faktiskt också kriminalroman, men är framförallt en berättelse om en kvinnas val och liv." Göteborgs-Posten

"Delia Owens debutroman är verkligen något alldeles extra. Det är en färgsprakande och mångbottnad berättelse som går rakt in i hjärtat. …en av de bästa böckerna jag har läst på senare år." Johannas deckarhörna