Bokförlaget Forum, 2019-10-25

En förlorad man nominerad till Svenska deckarakademins pris

Nu har Svenska Deckarakademin avslöjat sina nomineringar för de fem bästa svenska och de fem bästa till svenska översatta kriminalromanerna 2019.

Årets bästa till svenska översatta kriminalroman

En förlorad man är den tredje boken av hyllade australiska författaren Jane Harper  är ett laddat familjedrama som utspelar sig under några plågsamt varma dygn i december.

Jane Harper föddes i Storbritannien men har levt stora delar av sitt liv i Australien. Hon har en bakgrund som journalist och 2016 debuterade hon med romanen Hetta, som nominerades till flera internationella priser och såldes till 20 länder. Även uppföljaren Falska vänner blev en stor framgång. En förlorad man är hennes tredje roman.

Tre bröder. Ett dödsfall. Inga svar ...

De två bröderna Nathan och Bub möts för första gången på flera månader vid en gammal gravsten mitt ute i den australiska vildmarken. Framför dem ligger den tredje brodern Camerons livlösa kropp – det är uppenbart att han mött en plågsam död under den obarmhärtiga solen. Vad fick honom att ge sig ut ensam till den gudsförgätna platsen? Medan mamma Liz, änkan Ilse och de två döttrarna kämpar med sorgen, brottas Nathan med frågetecknen kring Camerons död och tvingas konfrontera mörka familjehemligheter. Om någon tvingat Cameron in i döden är listan över misstänkta på den isolerade farmen inte särskilt lång.

Nominerade på andra förlag

Christoffer Carlsson: Järtecken

Kjell Eriksson: Den skrattande hazaren,

Camilla Grebe: Skuggjägaren

Erik Axl Sund: Dockliv

Jane Harper: En förlorad man

S.A.: Lelchuk: Rädda mig från farliga män

Manda Scott: Förrädare

Jo Spain: Förlåt oss våra synder

Sarah Vaughan: Efter skandalen