Bokförlaget Forum, 2022-10-05

Foto: Appendix Fotografi

Fredrik Backmans ”En man som heter Ove” utkommer i jubileumsutgåva och ger en inblick i en av 2000-talets största boksuccéer

När Fredrik Backmans romandebut En man som heter Ove gavs ut 2012 kunde nog ingen ana att den 10 år senare skulle beskrivas som ett ”internationellt fenomen”. Men sagan om buttra grannar och vikten av att köra Saab blev en succé i alltifrån Tyskland till Sydkorea, låg på New York Times bästsäljarlista i mer än ett år och har sålt i mer än 7 miljoner exemplar. Den 10 november utkommer boken på nytt i en jubileumsutgåva.

I den nya utgåvan förenas originaltexten med ett rikt extramaterial och för första gången skriver Fredrik Backman själv också djupt personligt om hur allting började.

– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen.

Den nya jubileumsutgåvan av boken bjuder på en titt bakom kulisserna för alla läsare som älskat Ove, men är även en inspirerande berättelse full av skrivtips för den som har egna författardrömmar. Som extra bonus skriver Tom Hanks, Rolf Lassgård, Johan Rheborg, filmregissörer, förläggare och många andra sina egna historier om livet med Ove. Resultatet är en unik inblick i en av 2000-talets största boksuccéer.

En man som heter Ove har även vunnit filmpublikens hjärtan. Den svenska filmatiseringen med Rolf Lassgård i huvudrollen sågs av 1,7 miljoner svenskar och blev Oscarsnominerad för bästa utländska film. I vinter har den amerikanska versionen med Tom Hanks i huvudrollen premiär.

Utgivningsdatum:

En man som heter Ove – Jubileumsutgåva med författarens kommentarer ges ut den 10 november, 2022.

För beställning av recensionsexemplar:

press@bonnierforlagen.se

För mer information:

Charlotta Larsson, mediekontakt, charlotta.larsson@bonnierforlagen.se