Bokförlaget Forum, 2022-11-08

Foto: Anders Hansson

Katrine Engberg nomineras till Petrona Award 2022

Katrine Engberg är en av författarna som kan få det prestigefyllda brittiska priset Petrona Award 2022. Hon nomineras till utmärkelsen ”Årets bästa skandinaviska kriminalroman” för GlasvingeThe Butterfly House. Boken är översatt till engelska av Tara Chace. Prismottagaren avslöjas den 8 december. Bland övriga nominerade författare finns: Maria Adolfsson, Kjell Ola Dahl, Jørn Lier Horst & Thomas EngerAnders Roslund och Antti Toumainen.

Läs mer om nomineringarna och priset här.

Juryn om de nominerade titlarna

De utmärker sig för sitt språk, persongalleri, intrig och kvalitet överlag. De är originella, uppfinningsrika och ofta genreöverskridande och tar sig an högst komplexa ämnen som arv, mental ohälsa och djup sorg.

Om Petrona Award

The Petrona Award är ett brittisk pris som grundades till minne av skribenten och en av de första bloggarna Maxine Clarke som avled i december 2012. Hon brann för översatt kriminallitteratur, särskilt från de skandinaviska länderna. På sin blogg "Petrona" skrev hon hängivet och passionerat om genren. Maxime var en stor förespråkare och taleskvinna för skandinavisk kriminallitteratur.

Om Glasvinge

En död kvinna hittas naken i en fontän på ett torg vid Ströget, Köpenhamns stora gågata. Hennes kropp är täckt av märkliga, symmetriska skärsår. Av allt att döma har hon avlidit av kraftig blodförlust. 

Polisen Jeppe Kørner får ta hand om fallet, men denna gång utan sin partner Anette Werner, som är föräldraledig. Utredningen för Kørner till hjärtat av den danska hälsovården. En värld präglad av empati och omvårdnad, men där mörka ambitioner och girighet lurar under ytan. 

Glasvinge är den andra delen i Katrine Engbergs hyllade Köpenhamnsserie om det udda och omaka radarparet Kørner och Werner. 

 Katrine Engberg är född och uppvuxen  i Köpenhamn. Hon är utbildad dansare,  koreograf och regissör. Hon debuterade  som författare med Krokodilväktaren 2016. Serien om kriminalinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner är utgiven i över 25 länder runtom i världen och böckerna har sålt i 1,5 miljoner exemplar. Katrine har nominerats till bland annat People’s Choice Award och Mofibo Awards och har tilldelats Martha-priset