Bokförlaget Forum, 2020-10-21

Foto: Jeffery Richt

Komikern Måns Nilsson och deckarförfattaren Anders de la Motte i ny spänningsduo

En ny oväntad författarkonstellation äntrar brottsplatsen. Den består av komikern och manusförfattaren Måns Nilsson, mest känd från humorduon Anders & Måns och den prisade deckarförfattaren Anders de la Motte. Båda står stadigt i den skånska myllan och tillsammans har de skapat den nya serien ”Morden på Österlen”. En spännande och underhållande pusseldeckarserie på vackra Österlen där mörkret lurar runt hörnet.

Anders de la Motte:

– Vi har velat skapa Sveriges eget Midsomer och vad passar då bättre än trakterna kring Österlen. I idylliska byar med excentriska invånare pågår intriger och konflikter. Läsarna får möta svek, girighet och mord bland slott, äppelträd och blommande rapsfält.

Måns Nilsson:

– Anders och jag är båda uppvuxna på landet i Skåne och fann varandra direkt i gemensamma minnen från barndomen: skördetröskor, storbönder, kyrkans syförening där hemmafruarna skvallrade, skärslipare, maskinstationer, hemvärnsgårdar, kyrkvaktmästare och utflyttade gröna vågen-flum. Vi träffades på en fest och redan dagen efter hade vi börjat skriva en pusseldeckare ihop med mustiga karaktärer.

Första delen i serien ”Morden på Österlen” ges ut av Bokförlaget Forum sommaren 2021

När Österlens stjärnmäklare Jessie Andersson hittas mördad i samband med en husvisning dras den fyrkantige och aningen bufflige Stockholmskommissarien Peter Vinston, som egentligen bara är på besök i trakten, in. Till sin hjälp får han den lokala polisassistenten Tove Esping, oerfaren som utredare men ambitiös och vaken. Dessutom visar hon sig tillhöra en av de största äppelsläkterna på Österlen och känner för både landskapet och dess invånare. De båda kollegerna retar sig på varandras egenheter men tillsammans löser de, mycket tack vara sina olikheter, fallet och formar en motvillig vänskap.

Åsa Lindström, förläggare:

– Sällan har jag mött ett författarpar med så mycket lust i sin skrivprocess. Två kreatörer som bidrar med olika erfarenheter och perspektiv i en genre som jag håller väldigt högt. Jag ser verkligen fram emot att jobba med Morden på Österlen tillsammans med Anders och Måns.

Om författarna:

Måns Nilsson är manusförfattare och komiker från byn Bjällerup utanför Lund i Skåne. Mest känd är han som halva humorduon Anders & Måns som bland annat gör podden ”Så funkar det” i P1. Han har skrivit radio och teve i tjugo år, bland annat dramaserien ”Succéduon” och julkalendern ”Skägget i brevlådan” åt SVT. Dessutom har han skrivit ungdomsböcker, teaterpjäser, scenshower, radioteater, sitcom och långfilm. Övrig tid jobbar han som regissör, skådespelare och programledare.

Anders de la Motte är författare, tidigare polis och säkerhetschef, uppvuxen i Billesholm på den skånska landsbygden. Hans kriminalromaner har toppat listorna och översatts till trettio språk. Thrillern Geim utsågs av Svenska Deckarakademin till bästa deckardebut 2010, och thrillern UltiMatum tilldelades Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2015. Anders har därefter nominerats ytterligare tre gånger till samma pris för böckerna i Årstidskvartetten. Utöver sitt författarskap har Anders även arbetat som manuskonsult åt flera stora svenska TV- och filmproduktioner.

För mer information:

Charlotta Larsson, presskontakt • charlotta.larsson@bonnierforlagen.se  • 073-374 62 94