Bokförlaget Forum, 2022-07-31

Foto: Gabriel Liljevall

Lisa Röstlund om boken Skogslandet i Samtal om böcker

”En yxa i den svenska folksjälen”, skrev DN:s recensent om journalisten Lisa Röstlunds granskning av den svenska skogsindustrin. Och att ämnet är extremt känsligt blev Lisa snart varse. I Samtal om böcker berättar hon om anklagelsen att hon skulle vara aktivist och vad det är som inte står rätt till i den svenska skogen. Och om boken Skogslandet.

Om boken

I skogslandet Sverige pågår en kamp. Biologer larmar: de sista riktiga skogarna försvinner – snart återstår bara hyggen och plantager. Skogsbolag och andra forskare säger tvärtom: vi har aldrig haft så mycket skog som nu. Och mitt i brinnande klimat och biologisk mångfaldskris är man djupt oense om hur skogen ska användas för att bäst möta den.

När journalisten Lisa Röstlund granskar en av vår tids ödesfrågor kliver hon ned i skyttegravarna och blottar konsekvenserna av motsättningarna. Hon finner hemliga dokument och möter rädda människor som bara vågar uttala sig anonymt, men också de som väljer att prata öppet.

Om unika skogar som huggs ned. Om livsformer som riskerar att försvinna. Om allvarliga hot mellan grannar. Om välrenommerade forskare som mobbas ut. Och om vetenskapsmän som deltar när industrin smider planer om förändrade sätt att mäta. Granskningen vävs in i hennes vardag och väcker svåra frågor.

Sagt om boken

"Boken är värd ett stort genomslag. Det skulle bidra till ett uppvaknande hos många medborgare." Aftonbladet

"Den som vill uppleva hur det känns att sticka in huvudet i ett getingbo ska läsa Lisa Röstlunds reportagebok Skogslandet." Dala-Demokraaten

"Röstlunds bok borde skapa en mental skogsbrand i hela Sverige. Det är dags att vända blad." Smålands-Posten

Om Lisa Röstlund

Lisa Röstlund arbetar som grävande reporter på Dagens Nyheter. Hon har bland annat granskat Lundin Oil, högerextrema grupper, klimatkompensation och konsulterna på Karolinska. Hon har tillsammans med Anna Gustafsson skrivit boken Konsulterna, som nominerades till Guldspaden och Stora Journalistpriset.