Bokförlaget Forum, 2022-11-15

Ljuset vi bär – ny personlig bok av Michelle Obama

Efter sina hyllade och bästsäljande memoarer Becoming, på svenska Min historia, ger nu USA:s tidigare First lady Michelle Obama ut en ny bok. Ljuset vi bär – Att gå stark genom osäkra tider är en personlig bok med praktiska råd och kraftfulla strategier för att behålla hopp och lugn i osäkra tider. Idag utkommer boken på svenska och i en samtida utgivning i 27 länder världen över.

Michelle Obamas tidigare bok Min historia, som skildrade hennes livsresa från barndomen i Chicago South Side till hennes erfarenheter som USA:s första afroamerikanska presidentfru, fick mycket positivt mottagande i media och har inspirerat flera generationer av läsare över hela världen. Ljudboksutgåvan med Michelle själv som uppläsare belönades med en Grammy för ”Best Spoken Word Album”. Sedan Min historia släpptes den 13 november 2018 har den översatts till 50 språk och sålt mer än 17 miljoner exemplar i olika format över hela världen.

I Ljuset vi bär erbjuder Michelle Obama läsaren nya berättelser och insiktsfulla reflektioner om förändring, utmaning och styrka, inklusive hennes tro på hur vi lyser upp andra hur vi kan kasta ljus på mångfalden och potentialen i världen runtomkring oss, och upptäcka nya sanningar och vägar till framsteg. Utifrån sina erfarenheter som mor, dotter, maka, vän och First lady delar hon med sig av de vanor och metoder hon har utvecklat för att framgångsrikt anpassa sig till förändringar och övervinna olika hinder – och som hjälper henne att fortsätta utvecklas. Hon berättar detaljerat om sina mest uppskattade vanor som att ”starting kind”, ”go high” och vikten av att samla på sig ”a kitchen table” av nära vänner och mentorer. Men sin karaktäristiska humor, öppenhet och medkänsla utforskar hon frågor kring etnicitet, kön och vikten av att synas, och uppmuntrar läsaren att övervinna rädslor, finna styrka i gemenskap och leva djärvt.

”Jag har lärt mig att självkänsla kommer insvept i sårbarhet, och att det som förenar oss människor är att outtröttligt kämpa för att bli bättre”, skriver Michelle Obama i inledningen till Ljuset vi bär.

”Vi blir modigare i ljuset. Om du lär dig känna igen ditt inre ljus, lär du känna dig själv och vet vad som driver dig. Enligt min erfarenhet bygger självkännedom också självförtroende som i sin tur för med sig ett lugn och en förmåga att se saker i sitt rätta perspektiv. Du kommer att få förmågan att knyta an till och beröra människor– vilket är grunden till allt, som jag ser det. En positiv sak leder till en annan. En stark familj ger styrka till fler. Ett engagerat samhälle kan tända gnistan hos andra. Den här kraften bär vi alla inom oss. Det är kraften i ljuset vi bär”.

Här kan du se Michelle Obama berätta om Ljuset vi bär i en video på Facebook.

Jennie Sjögren, förläggare på Bokförlaget Forum:

Ljuset vi bär är en varm, inspirerande uppföljare, fylld av personligt berättade råd och reflektioner kring livets utmaningar. Michelle Obama är verkligen en ledstjärna som sprider ljus i dessa mörka tider.

Martin Ransgart, publicistisk chef facklitteratur på Bokförlaget Forum:

– Äntligen en ny bok från en vår tids mest beundrade kvinnor! Vi gav ut hennes hyllade memoarer Min historia med stor framgång 2018. Den nya Ljuset vi bär är en bok med kraft och patos och vi på Bokförlaget Forum är mycket stolta över att vara Mrs. Obamas svenska förlag.

Foto: Miller Mobley

Om författaren:

Michelle Obama var USA:s First lady från 2009 till 2017. Efter sin examen från Princeton University och Harvard Law School startade hon sin karriär som advokat på advokatbyrån Sidley & Austin. Under sin tid på byrån träffade hon sin framtida man Barack Obama. Michelle Obama har arbetat på Chicagos borgmästarkansli, på Chicago University och University of Chicago Medical Center. Hon är även grundaren av Chicago chapter of Public Allies, en ideell organisation som förbereder unga amerikaner för arbetslivet och verkar för social integration.

Hennes böcker Becoming (på svenska Min historia) och American grown blev globala bästsäljare.

Michelle Obama bor idag i Washington D.C. med sin man Barack Obama. De har två döttrar, Malia och Sasha.