Bokförlaget Forum, 2024-04-15

Foto: Gabriel Liljevall

Ludmila Engquist släpper självbiografi: ”För första gången är jag fri att berätta”

– På söndag fyller jag 60 och för första gången är jag fri att berätta min historia som jag vill. Ingen bestämmer längre över mig. Jag behöver inte tänka på någon annan och jag står för allt, säger Ludmila Engquist inför utgivningen av självbiografin Ludmila – Svenskare kan ingen vara.

Under några år kring millennieskiftet gick Ludmila Engquist från att vara en anonym utlänning till att bli Årets svensk. Hon blev till och med svenskt frimärke! Med blågula naglar sprang hon 100 meter häck och vann OS-guld 1996. Året därpå tog hon VM-guld. Vi minns segerbilderna där Ludmila Engquist springer med den blågula flaggan; hon var Sveriges stolthet!

Senare besegrade hon också bröstcancer, kom tillbaka till idrotten och vann igen. Efter friidrottskarriären bytte hon till bob med siktet inställt på vinter-OS. Där tog sagan slut med en dopningsskandal. Hon gick från drottning till svikare och försvann. Ludmila Engquist ville bli bortglömd.

Det är nu snart tjugo år sedan hon syntes i offentligheten, och för första gången delar hon med sig av hela sin dramatiska historia; från den tuffa uppväxten i dåvarande Sovjet där hon som barn fick lunchkuponger bara när hon presterade, till de ofrivilliga hyllningarna i Sverige och slutligen det undanskymda livet i exil. Utan något att förlora berättar hon nu hela sanningen om dopningskandalerna och om männen som präglat hennes liv. Det har varit ett liv fyllt av framgång, men också våld och flykt.

Ludmila Engquist om arbetet med självbiografin:

– Jag vill berätta detta nu. Jag måste.

Boken är skriven tillsammans med journalisten Johar Bendjelloul och författaren Henrik Johnsson. De har tillsammans tidigare skrivit Sluten (2022) om och med tennisspelaren Robin Söderling.

Johar Bendjelloul:

– Ludmila har levt fler liv än någon jag tidigare hört talas om, det är en ofattbar livsresa från Sovjetunionens diktatur till svenska folkets hjärta och vidare i exil.

Trion började skriva i oktober 2022 och det stod snabbt klart vilken berättelse som behövde skrivas.

Henrik Johnsson:

– Boken handlar egentligen inte om idrott, vi har inte med en enda tid från något världsrekord eller mästerskap. Det här är en berättelse om vem du blir när din prestation är den enda vägen till ett tryggare och bättre liv. Ludmila sprang för att överleva.

OM FÖRFATTARNA

Ludmila Engquist är född 21 april 1964 i dåvarande Sovjetunionen och blev 1996 svensk medborgare. Hon var under 1990-talet en av världens främsta kvinnliga friidrottare på korta häcken och satte ett antal världsrekord både inom- och utomhus. Ludmila Engquist är idag bosatt i Spanien.

Johar Bendjelloul är journalist med lång karriär som programledare vid SVT och SR. Han är under våren aktuell som programledare för P1s nya förmiddagsprogram. Han har tidigare skrivit boken Sluten (2022) med Henrik Johnsson och Robin Söderling.

Henrik Johnsson är producent för radio och tv, bland annat Sommar i P1. Han har skrivit böckerna GULDET: hästarna, ryttarna och miraklet (2023), Sluten (2022) och samskrivit självbiografier med bla Mona Sahlin och Peter Jöback samt översatt Andre Agassis Öppen (2019).

Ludmila – Svenskare kan ingen vara utkommer Recensionsdag 11 september 2024.

Mediakontakt:

Lisa Tallroth, lisa.tallroth@bonnierforlagen.se