Bokförlaget Forum, 2023-06-09

Lyssna på Shelley Read i podden Samtal om böcker

Den amerikanska författaren Shelley Read älskar verkligen sina Blue Mountains i Colorado, "with my heart and soul". Podden Samtal om böcker fick en pratstund om debutromanen Dit floden för dig när författaren besökte Sverige i maj.

Det blev ett samtal om hur bergen, dalen och floden spelar en så stor roll i berättelsen. Och om hur den starka samhörigheten med en plats kan ge kraft att hantera katastrofer och förlust.

Lisa Tallroth leder samtalet. Liknade läsning rekommenderas också i slutet av programmet.

Lyssna på avsnittet

Om författaren

Shelley Read lever med sin familj i Elk Mountains i Colorado, där hennes släkt har bott i fem generationer. Hon har undervisat i litteratur och kreativt skrivande på Western Colorado University och grundade dessutom deras program för miljö- och hållbarhetsstudier. Dit floden för dig är hennes debut och den är inspirerad av de omgivningar hon växte upp i. Boken är såld till trettio länder.

Foto: Shelley och Lisa

Om boken

”Jag hade varit snäll. Jag hade varit en lydig flicka som alltid respekterat de äldre. Jag hade läst Bibeln. Lagt persikor i korgar lika försiktigt som om de vore gjorda av glas. Jag höll huset rent, såg till att alla fick mat i magen, vek tvätten, skötte djuren. Jag ställde inte för många frågor och lät aldrig någon höra mig gråta. Utan någon mamma hade jag fått ta reda på allt själv. Lärt mig att klara mig ensam. Och sedan stötte jag ihop med en smutsig främling i korsningen mellan North Laura och Main och blev kär.” 

Colorado, 1940-tal. Sjuttonåriga Victoria Nash bor och arbetar på familjens persikofarm tillsammans med sin stränga far och alkoholiserade bror. En dag möter hon främlingen Wilson Moon på gatan och de faller handlöst för varandra. Relationen är lika passionerad som förbjuden. När Victoria så småningom blir gravid tvingas hon fly upp i bergen, där hon bosätter sig i en förfallen jaktstuga. Förkrossad av sorg, och helt ensam i vildmarken, försöker hon återta det hon förlorat.

Dit floden för dig är en smärtsam och drabbande berättelse om kärlek och sorg. Om att hitta hem i ett liv som kantats av mot - gångar och förluster, om att till varje pris fortsätta kämpa, om att lära sig lyssna till såväl naturen som sitt hjärta.

Översättning av Åsa Brolin. Boken går även att lyssna på. Uppläsningen av Anna Maria Käll.

Provläs

Läs också en intervju på SelmaStories.

Sagt om boken

”Med utmärkt precision skildrar Read både Colorados karga vildmark och sina karaktärers oroliga hjärtan. En lovande debut.” Kirkus Reviews

”… fantastiska miljöbeskrivningar och skickliga metaforer.” Booklist

”Denna uppslitande och ömma berättelse om kvinnlig motståndskraft tecknas mot en alldeles häpnadsväckande fond av vår natur – dess träd och berg och ljus.” The Independent