Bokförlaget Forum, 2020-09-21

Foto: David Ron

Marianne Mörck skriver sina memoarer

Hon bor i en säng som heter Bismarck, skäms över människans ondska och längtar till Nepal. Flickan som lämnades till barnhem som nyfödd växte upp i veckad kjol, yllebyxor och lackskor hos sjökaptenen och hans hustru, vars högsta dröm var att hennes adopterade dotter skulle gifta sig med en Volvodirektör. Så blev det inte. Sannerligen inte. I den kommande biografin berättar Marianne Mörck om vikten av att vara fri och rätten att längta. Hon delar med sig av sorg och drömmar, förgörande kärlek och himmelsk ensamhet.

Marianne Mörck:

– För mig är det viktigt att inte bara förmedla en berättelse över sådant jag har gjort. Boken måste vara själslig och känslomässig. Som ett burr mellan brösten, så ska den kännas. Därför känns det tryggt med Jofs. Hon förstår det där burret!

Stina Jofs, medförfattare:

Marianne Mörck är … hur ska jag beskriva henne … intelligent, modig, rolig som fan och lite halvtokig, allt i en underbar blandning. Hon sjunger sig igenom meningarna och förmår att se det underbara även i de sorgligaste stunder. Hennes stora intresse för musik negligerades av föräldrarna – de hade helt andra planer för sin dotter. Redan tidigt insåg Marianne att något inte stämde, i hela sitt liv har hon slagits för att få vara sann mot sig själv.

Hanna Jacobsson, förläggare:

Marianne Mörck är en person som rymmer en sällsynt kombination av talang, bråddjup, klokskap, humor och egensinnighet. Det känns otroligt fint att få ge ut hennes memoarer i samarbete med Stina Jofs vassa penna.

Boken utkommer i augusti 2021.

Om Marianne Mörk

Marianne Mörck är en av Sveriges mest folkkära artister och har en gedigen och imponerande karriär bakom sig, både som regissör, skådespelare och sångerska. Hon är utbildad vid scenskolan i Göteborg, har medverkat i Wallander-filmerna och tv-serierna Bonusfamiljen och Sjölyckan. År 2019 var hon julvärd i Svt. Hon har därtill haft stora roller i föreställningar som Carmen, Cabaret, Kristina från Duvemåla och nu senast Funny Girl på Malmö Opera. Hon är flerfaldigt prisbelönad för sin talang och har bland annat mottagit Thaliapriset, Sydsvenskans kulturpris, Guldmasken och Litteris et Artibus.

Om Stina Jofs

Stina Jofs är senior editor på månadsmagsinet Vi, där hon sedan år 2000 haft olika chefspositioner. Hon har under åren nominerats till Stora Journalistpriset, Årets journalist samt Årets stilist. År 2014 skrev hon tillsammans med tidigare statsminister Ingvar Carlsson biografin Lärdomar, en personlig betraktelse över Carlssons barndom och år vid makten. År 2017 kom biografin Vrålstark & skiträdd, som handlar om skådespelaren Marie Göranzon.