Bokförlaget Forum, 2023-01-12

Foto: Gabriel Liljevall

Premiär för Marko och Irma – en ny realityserie

Den 12 januari har den nya realityserien Marko och Irma premiär på TV4. I programmet får vi följa Marko "Markoolio" Lehtosalo och hans mammas vardag på Ingarö i Stockholms skärgård. Projektet som fyller större delen av deras tid är att bygga ett nytt hus.

– Den har alltid varit bra, egentligen. Morsan har både varit min mamma och min pappa, för jag har vuxit upp utan far. Jag har aldrig känt att jag skulle ge upp på henne utan min tanke var att det skulle bli bra någon gång och det blev det ju, säger Marko om relationen till mamma Irma i en intervju.

Våren 2022 utkom självbiografin Markoolio – mörkret och den rosa bubblan. Boken fick ett fint mottagande och Aftonbladets ledarskribent skrev: "En fascinerande klassresa från fattigdom, våld och missbruk i hemmet. Men också en påminnelse om vad det gamla jämlika Sverige betydde för att göra Markoolios resa möjlig".

Om boken

För Markoolio var livet en skön fest och allt ett skämt – för Marko Lehtosalo var livet en kamp. Mot styvfarsans slag med bältet, mot morsans spritmissbruk och mot att hånas i skolan för märkeskopior och skidor hittade i soprummet.

Markoolio – mörkret och den rosa bubblan är den osannolika berättelsen om hur en dömd ungdomsbrottsling från Orminge utanför Stockholm blev en av Sveriges största artister. Med Markoolio skapade Marko Lehtosalo en hitmaskin och kastades in i ett framgångshjul som snurrade allt snabbare. Samtidigt bar han på mörka minnen från barndomen.

I ett uppmärksammat sommarprat 2018 avslöjade Marko hemligheterna som han och hans familj burit på i så många år – nu berättar han för första gången hela sin historia.

En av våra mest folkkära artister

Marko Lehtosalo, känd under artistnamnet Markoolio, är en av våra mest folkkära artister och underhållare. Han slog igenom 1998 med ”Sommar och sol” och har sedan dess skapat otaliga hitlåtar. Han är skådespelare för både teater, film och tv och har bland annat varit programledare för Melodifestivalen och tagit hem segern i Let’s Dance.

Markoolio – mörkret och den rosa bubblan är skriven tillsammans med före detta klasskamraten och journalisten Gustav Gelin. Han är reporter på Dagens ETC och har tidigare skrivit för bland annat Nöjesguiden och Dagens Nyheter.

Sagt om boken

"En underhållande och bitvis väldigt sorglig biografi som förmodligen kommer att ligga på mångas nattduksbord. "Jag är Zlatan"-kvaliteter i en lättläst bok om en populär person som kom från noll och fick hela kungariket” Gefle Dagblad

”Författarna lyckas skickligt ena bokens båda världar och resultatet är en gripande och intressant biografi som är en av de bästa på marknaden just nu.Helhetsbetyg: 5.” Bibliotekstjänst/BTJ

"Genomarbetad och ärlig" Göteborgs-Posten

"…det är en biografi skriven nära personen den ska handla om. Mellan raderna hör jag Markoolios lite burkiga röst, hur han beskriver sitt liv med en outtömlig fascination över att det ändå blev folk av honom också. Han är fortfarande förtjust i Markoolio-delen av sig själv, lojal med sådant som han lika väl hade kunnat vifta bort som fjantigt. Det är just detta, hans envisa krav på att ljuset och humorn ska få plats, som gör att jag till slut också blir berörd av bokens mer sorgsna kapitel." Elina Pahnke, Sydsvenskan

”Är så imponerad av hur lyhört den är skriven. En fascinerande klassresa från fattigdom, våld och missbruk i hemmet. Men också en påminnelse om vad det gamla jämlika Sverige betydde för att göra Markoolios resa möjlig. Han gick i skola med finansministerns barn, fick extrapengar av socialen och kunde utvecklas kreativt genom folkets hus. Skäms en aning för min snobbiga syn på Markoolio back in the days…” Jonna Sima, ledarskribent på Aftonbladet

"Rekommenderas varmt. Allvar, humor, värme och en stor portion hembygdshistoria. Sträckläste med stor behållning." Bosse Ståldal, Ormingelegendar.