Bokförlaget Forum, 2024-03-04

Foto: Gabriel Liljevall

Varför dog John Walter? En granskning av de nya barnhemmen

I en unik granskning presenterar journalisten Marja Grill den kedja av systemfel och ansvarslöshet som ledde fram till femåringen John Walters död. Han var ett av de 26 500 barn som svensk socialtjänst hade lovat att ta hand om.

Femårige John Walters liv slutar en sommarmorgon 2021 när han drunknar i en å utanför det tillfälliga hem där socialtjänsten har placerat honom, HVB-hemmet Prästgården i Hagfors. Trots alla varningssignaler brister rutinerna. Endast iklädd blöja smiter han ut och är snabbt utanför de trasiga grindarna. Han hittades senare död.

I februari 2024 friar hovrätten HVB-hemmets två anställda från ansvar för John Walters död, så frågan kvarstår; hur kunde detta hända?

SVT-journalisten Marja Grill har under många år granskat socialtjänstens omhändertagande av barn, med särskilt fokus på HVB-hemmen. Hon har sedan 2021 gått till botten med fallet John Walter och kan i sin bok presentera ett helt unikt material. Som enda journalist har hon följt båda John Walters föräldrar, liksom en av de tidigare åtalade HVB-anställda, förskolepersonal, resurspersonal och en rad andra med insyn i John Walters situation.

Marja Grill:

Foto: Gabriel Liljevall

–  Med den här boken vill jag ge röst åt de barn som väldigt få lyssnar på; de som saknar föräldrar som kan ta hand om dem. I min granskning har jag sett hur dessa barn reduceras till "besvärliga klienter" och hur de som lovat trygghet gång på gång sviker sina löften. Det finns absolut enskilda som har begått fel här, men framför allt finns det flera stora systemfel. Dem vill jag dra ut i ljuset.

Med skärpa och envishet vänder Marja Grill på varenda sten i John Walters historia och hittar inte bara tragiska omständigheter; här finns också socialtjänsten, privata omsorgsbolag, IVO-inspektörer och socialpolitiker som brister i såväl ansvar som kompetens. Och inte minst gör hon det tydligt att Sveriges lag fortfarande inte värnar barnets bästa i alla lägen.

Närmare 26 500 barn lever utplacerade hos någon annan än sina föräldrar i Sverige. I boken Varför dog John Walter? En granskning av de nya barnhemmen lyfter Marja Grill fler fall hon har granskat och helheten blir en karta över det som inte fungerar i svensk barnavård idag. Här finns unikt framtagen statistik som aldrig tidigare har publicerats. Läsaren får också ta del av hemliga inspelningar som ger en skakande insyn i John Walters och andra ärenden som Marja Grill har granskat.

Om författaren

Marja Grill är granskande reporter på SVT Nyheters grävnav. Hon har gjort flera prisbelönta dokumentärer och vunnit det prestigefyllda journalistpriset Guldspaden 2021 för Fallet Sofie om familjehemsplacerade barns brist på rättigheter. I flera år har hon följt barn och ungdomar som varit i samhällets vård, på SiS-hem, i familjehem eller på HVB. Hennes senaste dokumentär De inlåsta hedersflickorna (SVT 2022), har nominerats till flera priser och vann ”Best research and investigative” på filmfestivalen Angeles Docs i USA.

Marja Grill är nominerad till Guldspaden 2023 för granskningen De bortförda barnen (SVT).

Varför dog John Walter? En granskning av de nya barnhemmen utkommer 17 april 2024 och är hennes första bok.

Mediekontakt

Lisa Tallroth, lisa.tallroth@bonnierförlagen.se